Search
Close this search box.

V Česku vzniká unikátní projekt, který pomáhá handicapovaným s cestováním

Projekt Disway je sociální síť, která umožňuje sdílení informací o turisticky zajímavých místech nejen u nás, ale zejména ve světě, o jejich přístupnosti pro lidi s různými druhy postižení, ať už se jedná o vozíčkáře, nevidomé nebo neslyšící. Projekt vyvíjí tým vozíčkářů z České republiky, kterým jde především o propojování handicapovaných cestovatelů...

Projekt Disway je sociální síť, která umožňuje sdílení informací o turisticky zajímavých místech nejen u nás, ale zejména ve světě, o jejich přístupnosti pro lidi s různými druhy postižení, ať už se jedná o vozíčkáře, nevidomé nebo neslyšící. Projekt vyvíjí tým vozíčkářů z České republiky, kterým jde především o propojování handicapovaných cestovatelů.

Cestování pro vozíčkáře a jinak postižené osoby je již mnoho let nejen snem, ale pomalu se stává i realitou. Ve světě i u nás rychle přibývá ubytovacích zařízení, hotelů, kulturních zařízení nebo cestovních společností, které podporují cestování handicapovaných lidí. Bohužel se ale stává, že uváděné informace neodpovídají skutečnosti – a to je pro handicapované velký problém.

Pro vozíčkáře je pak smutnou realitou, narazí-li na turistické cestě, určené lidem s omezeným pohybem, na schody či místo, kde není vhodné použít invalidní vozík. Cestovatelé se tak nemohou spoléhat jen na informace, které uvádějí provozovatelé v katalogu ubytování nebo na webových stránkách, ale spoléhají se zejména na informace, které získají od ostatních cestujících vozíčkářů. ,,Informace o bezbariérovosti jsou pro cestovatele – vozíčkáře velice důležité. Spolu s mojí maminkou jsme navštívily s vozíkem 25 zemí na 4 kontinentech, od USA, přes Brazílii, JAR, Indii, až po Thajsko. Jsem ráda, že mohu být součástí projektu Disway a pomoci tak ostatním cestovatelům prožít méně stresující dovolenou,“ doplňuje Marie Harcubová, známá cestovatelka a ambassadorka projektu Disway.

“Cestování je pro vozíčkáře rok od roku dostupnější, ale většina poskytovatelů služeb uvádí neúplné či nedostačující informace. Jistě v tom není zlý úmysl, prostě se nedokáží vžít do kůže člověka na vozíku a neumí si jeho potřeby představit. Proto jsme se rozhodli vybudovat Disway jako místo, kde vozíčkáři mohou sdílet zkušenosti a doporučení s ostatními cestovateli. Nejlepší Informace o přístupnosti získá vozíčkář od samotných vozíčkářů,” vysvětluje pozadí vzniku Jiří Maule, zakladatel projektu a vývojář v Good Sailors. “Věříme, že Disway pomůže handicapovaným pohodlně cestovat a ušetří je nemilých překvapení. Zároveň věříme, že se najde dostatek partnerů, kteří podpoří vývoj a provoz tohoto projektu.”

Prvním, kdo projekt finančně podpořil, je Nadace Vodafone (www.nadacevodafone.cz) a tým Disway jedná s dalšími organizacemi, které projekt velmi zaujal.

Projekt Disway (http://disway.org) se nezaměřuje jen na Českou republiku, ale od začátku míří na celý svět. Podobný projekt, který by spojoval databázi přístupných míst se sociální sítí pro handicapované, na světě nemá obdoby.


Prvně bude projekt veřejně představen na konferenci INSPO 15. března v Kongresovém centru Praha. Bohužel na přihlášení na konferenci už je pozdě, pro naplnění kapacity sálu musela být dnes registrace ukončena. Všechny přednášky však budou nahrány a jejich videozáznamy budou vystaveny na stránkách www.inspo.cz.

Zdroj: helpnet.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email