Search
Close this search box.

Danceterapie

Člověk se musí pohybovým dovednostem neustále učit a zdokonalovat jejich stávající úroveň, přizpůsobovat je vnitřním a vnějším podmínkám života.
Taneční pohybová terapie pro lidi s roztroušenou sklerózou mozkomíšní probíhá jednou týdně. Mohou se ji účastnit všichni zájemci bez ohledu na rozsah postižení i lidé, kteří mají zájem o pohyb a nemají žádné zdravotní problémy.

Jedná se především o pohyb s hudbou, která pomáhá při vedení pohybu, řízení dechu a vlastní inspiraci. Soustředíme se na procvičení všech částí těla, dechová cvičení, relaxaci a odstranění svalových dysbalancí. Využíváme prvky z jógy i tchai-ti. Kromě vlastních cvičení zařazujeme do terapeutických hodin i nácvik pohybových skladeb, které napomáhají nejen k procvičení jednotlivých částí těla, ale i paměti. Jedním z našich cílů je i předvádět naše výsledky veřejnosti.

V poslední době zařazujeme do terapeutických hodin i poznatky získané na studijní stáži v Kanadě. Jedná se především o prvky z taneční terapie a školy chůze.

Z našich předběžných vědeckých výsledků vyplývá, že pravidelný pohyb s hudbou a setkávání s lidmi s podobnými problémy pozitivně ovlivňuje psychickou i fyzickou kvalitu života, stabilitu a přibližuje výsledky spirometrických vyšetření normám běžné populace.

Mgr. Marcela Zálišová, tel. 736 64 18 88 e-mail: zalisova@seznam.cz

Dobrý den, 8 let trpím RS je mi 31 let a zatím jsem plně pohyblivá (kromě attak). Chtěla bych doporučit svým spolupacientkám orientální tanec (nazývaný též břišní). Tanec posiluje mou psychiku a myslím, že je i výborný pro uvolňování a rozpohybování nejrůznějších svalových partií těla (včetně pánevního dna).

Přeji vše dobré sklerotička Dája

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email