Search
Close this search box.

Kundaliní jóga

Kundaliní jóga jako nástroj změny a transformace pro každého

Jóga není sport, není to soutěž ani disciplína, ve které se můžete porovnávat jeden s druhým.

Jógové cvičení je tu jen a jen pro vás. Je to o vztahu k vašemu tělu. Každé cvičení, každé protažení vaše tělo pozitivně podporuje. V kundaliní józe cvičíme jógové sestavy – krije. To je soubor cviků, které, tak jak jdou po sobě, tak postupně posouvají a uvolňují energii v těle žádoucím způsobem. Na celkové úrovni harmonizují celé tělo a zároveň posilují určitou oblast.

Krije jsou základem každé lekce kundaliní jógy. Výhodou je, že většinu cviků zvládne každý člověk. Každý cvičí tak nejlépe, jak dokáže. Postupně dochází k protažení a uvolnění svalů. Není žádoucí cokoliv uspěchat. Cviky, které klienti nemohou ze zdravotních důvodů dělat, mohou nahradit jednodušším cvikem, nebo cvik udělají „jenom“ mentálně.

Klienti, kteří nemají rovnováhu nebo jsou na vozíčku, cvičí vsedě. Jednotlivé cviky se upraví pro tuto variantu. Často se mě začátečníci ptají, co mají dělat, že třeba nezvládnou některý cvik, nebo že u některého cviku nevydrží celou dobu. Někomu vadí, že musí mít při cvičení zavřené oči. Vždy odpovídám, ať každý dělá, co dokáže. Dělejte každý cvik tak, abyste se cítili bezpečně a dovolte tělu, aby si postupně zvyklo. Nikdo nechce, abyste si ublížili. Dělejte cvičení s upřímným odhodláním a odevzdáním udělat pro sebe to nejlepší. Každý jsme jiný a každému z nás půjde jiný cvik a u jiného cviku budeme mít potíže (tedy, existují i cviky, které jsou oříšek pro každého).

Kundaliní jógu si buď zamilujete, anebo ne. Někdo potřebuje čas, aby dozrál, někdo má úplně jinou cestu. Každému padne do noty jiný učitel. Co vám ale můžu slíbit, je, že praktikování kundaliní jógy funguje a přináší do života změny. Je zde jedna základní podmínka a tou je, že musíte praktikovat.

Život se neustále mění ať už cvičíme, anebo ne. Praxe kundaliní jógy mně přinesla do života pevné nervy, vnitřní klid, jasnou mysl, vybudovala jsem si sebeúctu a sebelásku, upevnila jsem si zdraví a lépe jsem se vyrovnala s tím, co nemohu změnit. Je důležité si uvědomit, že každý máme jinou cestu. Co máme společné, je, že jsme každý zodpovědný za svůj vlastní život. Nikdo jiný za nás naši práci neudělá. Ať už jsme zdraví nebo ne, vždy můžeme dělat kroky k pozitivní změně v životě.

Pro mě je velkou pomocnicí a nástrojem kundaliní jóga. Vyzkoušet ji může každý.

Vřele doporučuji.

Sat Shabad Kaur (Ing. Martina Krausová)

Praktická ukázka pro každého

Samostatnou kapitolou jsou dechová cvičení. Ta jsou vhodná pro každého i pro lidi s velkými fyzickými omezeními. Důležité je upravit si pozici tak, abyste seděli s rovnou páteří. Pokud sedíte na zemi, srovnejte si sedací kosti tak, aby rovnováha byla rozložena rovnoměrně, nohy máte v tureckém sedu. Pokud sedíte na židli nebo vozíčku, seďte s rovnou páteří, obě chodidla jsou celou plochou na zemi (pokud můžete) a nohy se nekříží.

Dechová technika (pranajám)

Perspektiva a emoční rovnováha

Toto je jedna ze základních jógových technik. Je výborné ji praktikovat před spaním. Pomůže vám ulevit od starostí, které se nahromadily během dne. Tato meditace také dobře funguje k získání nové perspektivy, emoční rovnováhy a klidu po obdobích intenzivního stresu nebo šoku.

Před začátkem se nalaďte. Spojte ruce do pozice modlitby před hrudník a 3x zopakujte mantru:

Ong namó guru dév namó

Sed: seďte s rovnou páteří, bradu mírně přitáhněte ke krku

Oči: jsou zavřené a jemně stočené do bodu mezi obočím

Dech: palcem pravé ruky ucpěte pravou nosní dírku a nadechněte se levou. Po úplném nádechu ucpěte ukazováčkem nebo malíčkem pravé ruky levou nosní dírku a vydechněte pravou nosní dírkou. Dech je plynulý, úplný a nepřerušovaný. Pokračujte ve stejném vzorci. Nadechujte levou nosní dírkou a vydechujte pravou nosní dírkou.

Čas: 3 – 11 minut.

Na závěr: Nádech, výdech, krátká zádrž dechu a uvolněte se.

Ukončete praxi: ruce v pozici modlitby.

Recitujte 3x Sat Nám. Dlouhé Sat (6 dob), krátké Nám (1 doba)

Autorka je od roku 2011 lektorka kundaliní jógy. Od roku 2021 vede on-line lekce pro klienty s roztroušenou sklerózou. Od roku 2014 se věnuje meditativní léčebné metodě Sat Nam Rasayan. Více zde: www.satshabadkaur.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email