Search
Close this search box.

Urologie

Roztroušená skleróza bývá častou příčinou narušení normální funkce dolních močových cest (močového měchýře a močové trubice).

Postihuje-li RS tato místa, dochází k typickým projevům v oblasti močopudného traktu:

  • silné nucení na močení
  • zpomalení močového proudu
  • malé množství moči na jedno močení
  • časté noční močení
  • bolesti při močení
  • infekce močových cest
  • inkontinence
  • úplná zástava močení

Intenzita těchto obtíží je proměnlivá. Asi u 80 – 90% pacientů s RS se projeví některé z výše uvedených potíží, u 5–10% pacientů jsou obtíže s močením vůbec prvními příznaky RS. Roztroušená skleróza je možným rizikovým faktorem pro vznik nádoru v močových cestách.

Základem urologického vyšetření pacienta s RS je především důkladný rozhovor zaměřený na průběh nemoci a urologické obtíže. Pokud se pacient chystá na vyšetření k urologovi, měl by být připraven na vymočení v ambulanci, protože k vyšetření je potřeba moč „čerstvá“ a vymočená do sterilní nádobky. U 50–60% procent pacientů s RS bývá hned u prvního vyšetření zjištěna infekce močových cest. Pokud je nutné, tak následuje vyšetření krve, především na funkci ledvin. Muži po padesátém roce života by měli minimálně jednou ročně podstoupit vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA), aby se vyloučil nádor prostaty.

Dalším vyšetřením bývají zobrazovací metody, z nichž nejčastěji používaným bývá ultrazvuk ledvin, močového měchýře, prostaty, zbytku po vymočení – močového rezidua. Vyšetření ultrazvukem většinou nestačí a mělo by být doplněno urodynamickým vyšetřením. Urodynamické vyšetření se skládá z několika samostatných částí, nebolí a není na něj žádná náročná příprava.

Léčba urologických potíží musí být zvolena podle konkrétního typu poškození a její průběh musí být pravidelně monitorován. Nutnou a samozřejmou součástí péče o pacienty s inkontinencí moče jsou pomůcky při úniku. Tedy pleny, savé podložky, vložky, v případě mužů pak kondomové urinály (jímače unikající moče). Vše může a měl by ošetřující lékař (praktický lékař, urolog či gynekolog) předepsat na poukaz, který lze uplatnit v kterékoli lékárně.

MUDr. Jana Volná, RS centrum VFN

Videopřednáška MUDr. Ivana Obhlídalová

Sexuální poruchy u RS aneb možnosti řešení tu jsou

Videopřednáška MUDr. Libor Zámečník, Ph.D. Urologická klinika VFN

Urologické problémy pacientů a pacientek s RS

Videopřednáška Mgr. Klára Novotná – RS centrum VFN

Cvičení pánevního dna pro pácienty a pacienty s RS I.

Videopřednáška Mgr. Klára Novotná RS centrum VFN

Cvičení pánevního dna pro pácienty a pacienty s RS II.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email