Search
Close this search box.

Výživa

Nelze doporučit dietu, která by měla prokazatelně příznivý vliv na průběh RS. Správnou životosprávou je ovšem možno mimo jiné zvýšit odolnost organismu vůči nemocem a nepříznivým zevním vlivům, což může nepřímo ovlivnit i RS.

Stejně jako pro zdravého člověka, je pro pacienta s RS nejlepší dodržovat obecné zásady zdravé životosprávy. Strava by měla být energeticky vyvážená, kalorický příjem by měl odpovídat výdeji každého jedince. Zdravá strava je pestrá, měla by obsahovat ovoce, zeleninu, vlákninu, celozrnné produkty, luštěniny, ořechy, semínka, ryby, kvalitní červené a bílé maso, kysané mléčné výrobky. Je vhodné minimalizovat příjem jednoduchých cukrů a bílé mouky, soli, cholesterolu a tuků obecně.

Některé studie prokazují pozitivní vliv vitamínů a stopových prvků. Jednoznačně pozitivní vliv na průběh RS má vitamin D, toho by mělo být užíváno dle roční doby a množství slunečního světla kolem 2000–4000 IU/den. Vitamin D je dostupný na předpis ve formě kapslí nebo kapek, typicky jej obsahuje rybí tuk. Některé studie potvrzují příznivý vliv polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6 na výskyt atak při RS, předpokládá se, že snižují syntézu zánětlivých látek ve všech buňkách. Omega 3 a 6 mastné kyseliny jsou obsaženy v mořských rybách (ev. jiných mořských živočiších), jsou přítomny např. v sójovém a řepkovém oleji, lněných, slunečnicových nebo dýňových semínkách, vlašských ořechách. Luštěniny by měly být součástí jídelníčku 1× týdně, ryby pak až 2–3× týdně (makrela, losos, sardinky, tuňák). Syrové zeleniny by mělo být denně zkonzumováno až 600 g, přičemž zeleniny bychom měli jíst asi 2× tolik jako ovoce. Stopové prvky hořčík a vápník mohou zlepšovat brnění, křeče či ztuhlost končetin. Zinek a selen mají příznivý antioxidační účinek. Z vitamínů je doporučován dostatečný přísun vitamínů B, C, A, E. Lecitin má také teoreticky příznivý vliv na funkce buněk, v potravě je obsažen např. v sóje nebo ve vaječném žloutku.

Nezbytné je dodržovat i pravidelný pitný režim, a to i proto, že část pacientů s RS má sklon k močovým infekcím. Doplňky stravy nelze univerzálně doporučit, neexistují studie, které by pozitivní přínos potvrdily. K dodržování zdravé životosprávy patří i omezená konzumace alkoholických nápojů.

Před nákupem potravinových doplňků upřednostňujeme investovat do kvalitních potravin a zamyslet se nad vlastní životosprávou.

MUDr. Jana Volná

Stravování při roztroušené skleróze

Sdružení mladých sklerotiků (SMS) připravilo druhé, rozšířené vydání publikace o tom, jak se správně stravovat při roztroušené skleróze (RS). Brožura vychází z nejnovějších poznatků o vlivu stravy na toto zatím nevyléčitelné onemocnění. Má pomoci čtenářům orientovat se v nepřehledných a v některých případech i zdraví nebezpečných informacích o „zázračných“ dietách, kterými je údajně možné RS léčit.

Čtyřicetistránková brožura obsahuje velmi cenná vysvětlení, proč nám lékaři v MS centrech doporučují konzumovat právě to či ono, a naopak nám nedoporučují jíst něco jiného. Díky podpoře firmy Bayer Schering Pharma vznikla unikátní pomůcka, která obsahuje i výčet potravinových doplňků, u kterých se potvrdilo, že mohou pacientům s RS prospívat. Nechybí ani informace, ve kterých potravinách se všechny vitaminy a stopové prvky nacházejí, a v jakém množství je konzumovat, aby tělo dostávalo denní doporučenou dávku. A nechybí ani vyzkoušené recepty na přípravu polévek, hlavních jídel, salátů a moučníků, které jsou nejen chutné, ale odpovídají i zásadám uvedeným v této publikaci.

Brožuru „Stravování při roztroušené skleróze“ můžete objednat na www.mladisklerotici.cz/objednejte-si/

Vaše Sdružení mladých sklerotiků

PŘEDNÁŠKA Mgr. Klára Novotná
Doporučené cvičení a životospráva

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email