Search
Close this search box.

Léky a nápoje

Hned na úvod je potřeba říct, že se léky mají zapíjet výhradně vodou z vodovodu.

Zapíjení léků minerální vodou přináší svá rizika. Například lék na bakteriální infekce ciprofloxacin se může za přítomnosti minerálů vstřebávat až o 80 % hůře. Podobným příkladem je zapíjení léků mlékem.

Zapíjení léků Coca-Colou či Pepsi. Tedy nápoji obsahující kyselinu fosforečnou. Například lék používaný při léčbě zánětlivých onemocnění methotrexát se vylučuje po požití „koly“ z organismu podstatně hůře, přičemž se mohou objevit i některé závažné nežádoucí účinky.

Příklad čtvrtý, zapíjení léků ovocnými šťávami. Jablečný mošt snižuje vstřebávání některých léků na vysoký krevní tlak, snižuje vstřebávání některých léků na arytmie nebo dokonce některých léků na onkologická onemocnění. Grapefruitová šťáva zpomaluje odbourávání léků, tím zvyšuje jejich krevní hladiny a výskyt nežádoucích účinků.

Příklad pátý, zapíjení léků alkoholickými nápoji. Takové počínání je nevhodné a v řadě případů nebezpečné.

Posledním příkladem je zapíjení léků čajem. Černý čaj snižuje vstřebávání řady léků. Zelený čaj zase brání odbourávání některých léků a zvyšuje tak jejich krevní hladiny. Čaj z Třezalky tečkované nebo Rooibos snižují účinky hormonální kontracepce.

PharmDr. Josef Suchopár, Drug Agency, 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email