Search
Close this search box.

Sport

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění, které se projevuje mnoha různými neurologickými symptomy. Následkem těchto symptomů (jako je únava, poruchy chůze nebo zhoršení rovnováhy) často dochází k omezování běžných aktivit (sport a další volnočasové aktivity, ale i pracovní a domácí povinnosti).

Snížená pohybová aktivita pak vede k dalšímu oslabování svalů a celkovému snížení kondice, což pak dále vede ke zhoršování zdravotního stavu. Proto je dnes již nedílnou součástí lékařských doporučení (kromě dodržování předepsané léčby) také zařazení nějaké formy pravidelného pohybu. Nejčastěji se doporučuje aerobní a posilovací cvičení.

Aerobní (vytrvalostní) cvičení vede především ke zvýšení celkové kondice a také ke spalování tukových zásob. Jedná se například o chůzi, běh, jízdu na kole, nordic walking, in-line bruslení, běžecké lyžování, míčové hry apod. Pro aerobní trénink je také možné využít různé fitness stroje (jako je rotoped, chůze neb běh na páse, veslařský trenažér, crossový trenažér..). Pro osoby s RS se pro zvýšení kondice doporučuje provádět aerobní aktivitu 2krát týdně. Zpočátku je možné začít kratší dobou cvičení a postupně prodlužovat délku cvičení na 30 minut. Intenzita cvičení by měla být střední (orientačně se to dá poznat tak, že se při cvičení zadýcháte a zapotíte, ale stále ještě jste schopni bez obtíží mluvit). Je také možné přesnější měření cvičební tepové frekvence pomocí sporttesterů.

Posilovací (silové) cvičení může využívat posilovací stroje nebo drobné činky a cvičební gumy. Zátěž se zvolí taková, aby bylo možné provést 10-15 opakování v jedné sérii. Po krátkém odpočinku pak cvičební sérii ještě jednou zopakovat. Vhodné je provádět silový trénink 2krát týdně.

Plavání nebo aquaaerobick v sobě spojuje prvky aerobního i posilovacího cvičení. Výhodou může být snazší provádění ve vodním prostředí. Při pohybu ve vodě také dochází k ochlazení těla, což může být výhodou pro ty, kteří trpí zhoršením při přehřátí.

Mezi další oblíbené sportovní aktivity patří pomalejší formy cvičení jako je pilates, jóga nebo taichi. Cvičení jógy je u RS velmi oblíbené, protože může pomoci zmírnit psychické a fyzické symptomy RS. Pilates pomáhá pro zlepšení rovnováhy a zmírnění bolestivých stavů, které pramení ze svalových dysbalancí. Taichi jako pomalá forma tradičního čínského cvičení vede ke zlepšení koordinace a rovnováhy.

Z dalších sportovních aktivit nejsou vhodné ty sportovní aktivity, u nichž by vlivem symptomů RS (jako jsou například poruchy rovnováhy) mohlo dojít ke zranění. Přizpůsobte své sportovní aktivity svému aktuálnímu zdravotnímu stavu a vyvarujte se nadměrného přetěžování. Z toho důvodu není příliš vhodný profesionální sport, protože zde se musíte podřídit tréninkovému plánu a soutěžím a není možné uzpůsobovat zátěž podle Vašich aktuálních zdravotních potřeb. Sportovní aktivita by měla být zvolena tak, aby Vás bavila, protože pouze při dlouhodobém pravidelném provádění lze očekávat pozitivní přínos.

Mgr. Klára Novotná, RS centrum VFN 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email