Search
Close this search box.

Maraton cvičení s roztroušenou sklerózou aneb překročíme hranici cvičících?

great-lakes-80383_960_720

Předávat pomyslný štafetový kolík v sérii navazujících cvičení si budou od 6. do 7. března nejenom lidé s roztroušenou sklerózou (RS), ale také jejich rodiny, přátelé, známí, lékaři, fyzioterapeuti či zdravotní sestry.

Výzva z Marathonu do Athén nebo z Athén do Sparty opět zve k zapojení se do jedinečné celostátní sportovně osvětové akce. Stovky lidí po celé republice si už za 8 dní navléknou tenisky a vyrazí do posiloven, tělocvičen a dalších míst, kde odstartuje 24hodinový cvičební Maraton s roztroušenou sklerózou – MaRS 2020.

Cvičit a hýbat se, to zaznívá dnes z mnoha stran a všichni moc dobře víme, že pohyb je důležitý. Ale otázka na tělo – jak na tom každý skutečně jsme? Kolik času denně a týdně věnujeme aktivnímu pohybu? Ano, ranní procházka s domácím mazlíčkem se také počítá, ale určitě nestačí.

Právě pravidelný pohyb je klíčový pro ty, jimž zkřížila cestu roztroušená skleróza. Závisí na něm úspěšnost léčby, oddálení progrese nemoci, to není zanedbatelné.

S myšlenkou, jak motivovat přišel před několika lety Roman Kvapil, sám pacient s RS. Obout si dobré boty a jít cvičit také. Máte chuť se přidat? Neváhejte a pojďte do toho s námi: http://maratonmars.cz/aktualne/kde-letos-cvicime/. Nenašli jste místo ve vašem okolí? S rodinou, přáteli se můžete připojit vzdáleně – jste na horách a lyžujete, jdete si zaběhat, na procházku, do posilovny, zaplavat si… Jakýmkoli pohybem vyjádříte solidaritu s lidmi, kteří si své onemocnění nezpůsobili.

Minulý rok se zapojilo na 3 300 účastníků a podařilo se vybrat 386 099 korun, které podpořily fyzioterapii tam, kde končí možnosti zdravotního pojištění. Letos vybrané peníze chceme mimo jiné věnovat i na koupi vertikalizačního stroje pro pacienty, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík.

V Praze budou maratonci cvičit v tělocvičně Prague British International School na Praze 4, kromě kruhového tréninku je připravená celá škála dalších cvičení – jóga, tai-chi, posilování, relaxační cvičení – vybere si určitě každý. V sobotu dopoledne na milovníky běhu čeká 5kilometrová trasa Modřanskou roklí. Vybíhá se společně v 10:30.

Hlavním organizátorem akce je tradičně Nadační fond IMPULS. MaRS se letos koná v Praze, Brně společně s Kyjovem a Vsetínem, Berouně, Bělé nad Svitavou, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Chomutově, Jánských lázních, Jihlavě, Jirkově, Kroměříži, Kunovicích, Lázních Vráž, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Radotínu, Klimkovicích, kde společně cvičí Ostrava s Frýdkem-Místkem, Pardubicích, Poděbradech, Teplicích, Týnu nad Vltavou, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí/Letohradě, Žďáru nad Sázavou a Žirči u Dvora Králové nad Labem. Na Slovensku budou lidé cvičit na 5 místech – v Bratislavě, Kalné nad Hronom, Trnavě, Rožnově a Vranově nad Topľou.

Těšíme se na vás na MaRS maratonu!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email