Search
Close this search box.

Pro nácvik soběstačnosti zařídili v Sanatoriích Klimkovice vzorový byt

Klimkovice

Ergoterapeuti tady pracují především s pacienty po cévních mozkových příhodách, traumatických poškozeních mozku, neuro mozkových postiženích a lidmi s roztroušenou sklerózou. K modernizaci ergoterapie se v době nařízení uzavřít lázně kvůli koronaviru rozhodla Sanatoria Klimkovice.

Místo dílny s hrnčířským kruhem a konzervativními terapiemi zaměřenými na jemnou motoriku ale vznikl zařízený byt s kuchyní, hygienickým zázemím, pracovnou i ložnicí, kde se lidé s handicapem učí soběstačnosti. Úprava přišla na 800 tisíc korun.

„Dříve to tady vypadalo podobně, jen to nebylo tak funkční jako nyní. Například jsme měli kuchyň pro zdravé, a nyní pro člověka s omezením,“ poukázal ergoterapeut Mikuláš Turčinský.

Lidé ve známém prostředí trénují, jak se o sebe mají postarat, ale mohou se inspirovat k tomu, jak si mají přizpůsobit své bydlení a naučit se řešit nečekané situace. „Trénujeme kupříkladu i přesuny a pády, protože i ty se v běžném životě stávají, a připravit se na možná úskalí,“ popsal.

Klienti jsou spokojeni

Nové prostory i vybavení oceňují především klienti lázní. „Je to tu všechno přizpůsobeno na výšku vozíčkářů, abychom dosáhli na všechno, co potřebujeme. Oproti tomu, co tu bylo, je to lepší,“ pochvaluje si mladá Slovenka Michaela Kevelyová, která ochrnula před pěti lety na Kypru. Postihla ji míšní ischemie: ucpala se jí tepna, která vyživuje míchu. Lékaři netuší, proč dívka onemocněla, odhadovali, že do 60 dnů po ochrnutí umře.
Míša ale bojuje, v Klimkovicích je už pojedenácté. „Trénuji soběstačnost, abych nepotřebovala žádnou pomoc v kuchyni, koupelně ani při jiných pracích, které člověk přes den běžně dělá. Doma na Slovensku takové zařízení, kde se člověk učí zařadit do obyčejného života, není,“ poukázala.

Zdroj:Právo


Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email