Search
Close this search box.

Roztroušená skleróza ji nešetří. Mladá žena se však nevzdává!

safe_image

Sandra Szczurová je devětadvacetiletá žena z Ostravy, které před devíti lety diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Závažné neurologické onemocnění, jež lékaři umějí zpomalit, ale ještě ne vyléčit.

K někomu je tato nevyzpytatelná nemoc milosrdnější a umožní mu dlouhé roky vést téměř normální život, jiného upoutá během pár let na invalidní vozík. Do té druhé skupiny patří i Sandra Szczurová. Skoro to vypadá, že sudičky, které nadělují zdraví, v jejím případě své poslání hodně odbyly.

„Krátce poté, co mi lékaři nemoc diagnostikovali, jsem ještě chodila, ale po půl rocejsem se pohybovalao berlích a pak už to nešlo. Od té doby jsem odkázána na elektrický vozík. Navíc se onemocnění projevilo i tím, že jsem postupně přestala ovládat pravou ruku. To mě přinutilo, abych se přeučila na levačku,“ vzpomíná mladá žena na rychlý postup nemoci a dodává, že náročné přeučování trvalo téměř dva roky.

Malování se stalo jejím životem

Sandra je absolventkou střední zdravotnické školy. Po maturitě začala studovat na vysoké škole opět se zdravotnickým zaměřením, tu však musela kvůli nemoci přerušit. „Pokračovat ve studiu nemělo smysl. Mé omezení bylo opravdu výrazné. I kdybych školu dokončila, tak bych tu práci dělat nemohla. Takže v posledních letech můj život naplňuje malování. Den, kdy nemůžu malovat, je pro mě hodně těžký,“ přiznává. Její obrazy se pravidelně objevují na výstavě v ostravské Galerii Mlejn. Pokračování ZDE

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email