Search
Close this search box.

Cesta za duhou a za tím, co nás baví

CzD

Devatenáctý ročník výstavy autorů s roztroušenou sklerózou Cesta za duhou zaplní během listopadu pražskou Galerii Skleňák, letos s tématem „Co mě baví“. Slavnostní vernisáž se uskuteční 4. listopadu od 16.30 a kromě umělců a jejich nejbližších na ní vystoupí také odborníci a lidé, kteří se tomuto onemocnění dlouhodobě věnují, ať už profesně nebo jinak.

Výstava láká do krásných, zvenku dobře viditelných prostor a zaplní všech osm výloh architektonicky významné předválečné stavby. Mnozí autoři si Cestu za duhou ještě nikdy nenechali ujít a do letošního ročníku zkoušejí i jinou než svou obvyklou techniku. Možná tedy překvapí, od koho budou velká olejová plátna, malby suchým pastelem, knižní a básnická tvorba nebo korálky a bižuterie. 

Zděnce Urbanové, autorce průvodního obrázku, dělá i po desítkách let s tímto onemocněním obrovskou radost malování a sochaření. „V Zubrnicích je pískovce ještě na pár let,“ usmívá se a věří, že i s horší motorikou nebo občasnými problémy s očima bude tvořit dál. „Jsem ze sochaření velmi unavená, ale zároveň spokojená a šťastná.“

Jeden ze čtyřiadvaceti přispěvatelů a zároveň autor průvodního slova Pavel Březina vyzdvihuje význam práce a tvorby pro dobrou psychickou kondici a pocit sounáležitosti. „Jsem přesvědčen, že vystavená díla a příspěvky nám i návštěvníkům umožní se vžít do pocitů a prožitků jednotlivých autorů a sdílet to pěkné, co nás v životě provází.“ 

Podobně o tématu smýšlejí i mnozí další, včetně Kateřiny Bémové z Nadačního fondu IMPULS, kterou výstava baví také proto, že „otevírá dveře dokořán tam, kde mnozí sotva dveře pootevřou, nebo před ně raději přistrčí prádelník, aby se náhodou neotevřely samy“.

Výstavu pořádá spolek Revenium za podpory CEROS, o. p. s., Nadačního fondu IMPULS, Unie ROSKA, Městské části Praha 6 a společnosti Merck.

Podrobné informace najdete na www.cestazaduhou.cz a www.aktivnizivot.cz.

Tematické články jsou také online na Inspirante, webovém magazínu spolku Revenium.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email