Search
Close this search box.

Co vám pomůže překonat krize? Především dobrá psychika

3sikana

Začátek nového roku je psychicky náročný téměř pro všechny. Zajímá vás, jak nedostat zimní blues a udržet si duševní rovnováhu? Dejte si záležet na psychohygieně a překonejte rizikové období bez starostí.

Leden nepatří mezi příliš přívětivé měsíce. Dny jsou krátké, většinou chladné a vánoční atmosféra je již dávno tatam. Dokonce se mluví o Blue Monday, jelikož tento den označil britský psycholog Cliff Arnall za nejsmutnější v roce. I když je jeho závěr některými výzkumníky označovaný za neodborný, tak je přesto vhodné mít se v lednu před chmury na pozoru. Předejít nepříjemným náladám můžeme celkem snadno dodržováním několika principů psychohygieny – a to po celý rok.

Psychohygiena je nejlepší prevence duševních problémů

Soubor nauk a metod, které se nacházejí na pomezí biologie, psychosomatiky a psychologie, pomáhá udržovat naše duše v dobré kondici. S pomocí psychohygieny si manažeři a HRisté vytvoří ochrannou auru, která pomůže zlepšit fungování malých i velkých pracovních týmů. Nejlepší je začít hned.

1. Sám sobě pozitivním psychologem

Čtení negativních zpráv, nedostatek pohybu nebo nepravidelný spánek mohou mít dopad na psychiku i správné fungování celého těla. Boj se stresem je extrémně náročný, ale v dlouhodobém měřítku přináší vždy pozitivní výsledky. Naučte se pečovat o duši i tělo s pomocí několika tipů z pozitivní psychologie.

2. Nebojte se odmítnutí

Přijímat kritiku rozhodně není snadné, ale někdy může taková zkušenost přerůst do obřích rozměrů. Hrůza z odmítnutí může člověka do velké míry paralyzovat a velmi znepříjemnit jeho pracovní život. Hlubší problémy spojené s těmito obavami mohou mít dalekosáhlé důsledky, dobrá zpráva ale je, že svůj strach z odmítnutí jde ovládnout.

3. Pracujte s emocemi ve svůj prospěch

Psychohygiena slouží jako skvělý základ pro pokročilou práci s emoční inteligencí. K jejímu rozvoji pomůže emoční trénink.

4. Haste včas syndrom vyhoření

Dlouhodobá zátěž může předcházet celkovému vyčerpání sil a následnému vyhoření. Nejvíc se to týká kolegů, kteří jsou zapálení do toho, co dělají, a vyzařují velké pracovní nadšení. Lidé, kteří takto investují mnoho energie do práce, by se měli zaměřit na rovnováhu a uvědomit si, že nemohou být za všechno zodpovědní.

5. Postavte se na tři základní nohy psychohygieny

Spokojený profesní život, dobré sociální vztahy a v neposlední řadě také péče o sebe sama. Takové jsou tři nohy rovnováhy, které bychom neměli zanedbávat, a to jak na osobní úrovni, tak u každého zaměstnance. Aby to dohromady fungovalo správně, je třeba pečovat o všechny nohy stejnou měrou.

Přeji vám, ať vaše duševní rovnováha nekulhá v lednu ani jiný měsíc v roce!

Inspirace: Lmc.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email