Search
Close this search box.

Chybí vám v práci šťáva? Tipy, jak být produktivní, pro sovy, ranní ptáčata, poledňáky i šlofíčkáře

vase-g4c126f239_1920

Určitě jste to už někdy zažili. Je odpoledne, v kanceláři vydýcháno, hlava vám padá, oči se zavírají a v hlavě máte prázdno. Než vykročíte ke kávovaru nebo kuchyňce, zkuste pár tipů, jak energetický sešup vyrovnat citlivěji.

Začněte prevencí

V boji proti energetickým propadákům je základním kamenem všeho dostatečný spánek. O něm koluje éterem spousta pověr. Lidé se rozdělují podle typů spánkových cyklů na medvědy a delfíny, připisují se jim výkonnostní cykly. Ve skutečnosti však člověk spánku potřebuje ideálně 8–9 hodin denně. Když jeho délka spadne pod sedm hodin, prokazatelně se to podepíše na vašem fungování. Jak upozorňuje přední světový odborník na spánek, neurolog Matthew Walker, nevěřte, že patříte spolu s Napoleonem, Nikolou Teslou a Lady Gaga k lidem, kterým stačí spát tři hodiny. Sice se takové výjimky vyskytují, ale v populaci jich je mizivé procento.

Dopřejte si šlofíka a zasmějte se

Až si zvyknete pořádně spát v noci, můžete vyzkoušet i „power nap“. Krátký, 10–20 minut trvající spánek, který vám dodá energii na zbytek odpoledne, si pravidelně dopřával například Albert Einstein, Winston Churchill nebo John F. Kennedy. Ideální je zdřímnout si ihned po vypití kávy. Kofein v ní obsažený potřebuje právě asi 20 minut, aby začal působit, a jeho povzbuzující efekt se tedy spojí s osvěžením ze spánku. Jestli nemáte v kanceláři kanape, existuje i řada dalších způsobů, jak zrestartovat tělo a mysl. Patří k nim například dechová cvičení, meditace, ale i něco tak přirozeného, jako je smích.

Dejte si snídani

Správně sestavený a načasovaný jídelníček je pro udržení energie stejně zásadní jako dostatečný spánek. Pro optimální výkonnost během dne je ideální vydatnější snídaně s obsahem komplexních sacharidů (cereálie, celozrnné pečivo), které budou uvolňovat energii během celého dne. Oběd je naopak lepší nepřehánět, abyste předešli otupělému stavu způsobenému odlivem krve z mozku do trávicího traktu. Takový útlum zpravidla zkoušíme zahnat kávou. Té se mimochodem nemusíte bát. Podle studií jde o zdraví prospěšný nápoj, pokud to s ním ovšem nebudete přehánět. Místo třetího šálku se během dne radši nakopněte ořechy, ovocem (i sušeným), a když jde do tuhého, tak kouskem kvalitní čokolády, která kromě kalorií dodá i trochu kofeinu.

Vypněte si notifikace

Aspoň jednou za čas. Život v kanceláři je bohužel doprovázen mnoha ruchy, šumem, kolegy, kteří za vámi přicházejí. A aby toho nebylo málo, přihodil k tomu digitální svět notifikace z e-mailu, slacků, teamsů a všech jiných myslitelných platforem. Najděte si proto, pokud vám to práce umožňuje, čas na opravdu soustředěnou činnost. I jedna hodina toho, kdy vám nikde nic nebliká, vám dodá spoustu klidu na duši.

Pusťte k sobě světlo a přírodu

Nezapomeňte ani na to, že naše tělo je navyklé reagovat na intenzitu osvětlení. Roztáhnout v kanceláři závěsy a pustit dovnitř sluníčko může znamenat záchranu před proklimbaným odpolednem. Se soustředěním by měly pomoci i květiny na pracovišti. Prostě když si to uděláte v kanceláři hezké, bude se vám lépe pracovat.

Střídejte druh aktivity

Pocitem únavy nám organismus nedává najevo, že už dál nemůže, ale že má dost jednotvárné zátěže. Pokud vám tedy padá hlava do klávesnice, není pro vás řešením začít sjíždět facebook, ale vstát a zatížit místo hlavy pro změnu tělo. Podle zastánců střídání fyzické a psychické aktivity je nejúčinnějším životabudičem intenzivní hodinovka zahrnující kardio, silové cviky a protažení. Utrhnout se však z práce na hodinu do tělocvičny může být problém. Překonat odpolední útlum naštěstí pomůže i rychlá procházka, krátká jógová sestava nebo pár dřepů a pořádné protáhnutí.

Zjistěte, kdy jste nejproduktivnější

Sebepoznání je často tou nejlepší cestou k pracovní efektivitě. A lidé prostě mají v různé části dne jinak nastavené hodnoty energie. Klasicky se rozdělují na sovy a ranní ptáčata, pokud ale do těchto stereotypů nezapadáte, nezoufejte. Některé psychologické studie totiž zahrnují také tzv. poledňáky, kteří si rádi po ránu poleží a pak ze sebe to nejlepší vydají mezi jedenáctou a třetí hodinou. A vedle nich existují i šlofíčkáři, kteří zas dokážou být produktivní ráno i večer, ale nesmíte po nich chtít, ať to celé odmakají na jeden zátah. Další klasifikace jsou schopny energetické archetypy osobností drobit ještě do většího detailu. Klíčové je vždy najít si to, co vám samotným vyhovuje. A na dané období, kdy hýříte aktivitou, si zkuste plánovat ty nejdůležitější schůzky, brainstormingy a další nezbytnosti.

Inspirace: lmc.eu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email