Search
Close this search box.

Náklady ZP MV ČR na léčbu roztroušené sklerózy rostou. Včasný záchyt a moderní léčba dávají pacientům šanci na plnohodnotný život 

MZPVCR_shutterstock_1274726131

V České republice se s roztroušenou sklerózou léčí přibližně 20 tisíc pacientů, celosvětově touto nevyléčitelnou nemocí trpí více než 2,5 milionu lidí. Jen za poslední 4 roky vydala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra na léčbu tohoto onemocnění více než 2,5 miliardy korun.

„V současnosti evidujeme 4436 pacientů s tímto onemocněním. Jen v loňském roce činily náklady na léčbu pacientů s roztroušenou sklerózou 646 miliónů korun, z toho na léčbu léčivými přípravky v centrech specializované péče 508 miliónů korun. Celkem 2 313 pacientům byla loni hrazena centrová léčba. Výdaje na léčbu jednoho pacienta převyšují 145 tisíc korun,“ říká mluvčí ZP MV ČR Jana Schillerová.

Nemoc napadá centrální nervový systém, tedy míchu, mozek a obaly zrakového nervu. Imunitní systém v případě onemocnění rozpoznává vlastní obaly nervových vláken a nervová vlákna jako tělu cizí a zahájí proti nim útok ve formě zánětu. Zánětlivá ložiska pak mohou za rozpad nervových vláken.

Oborníci předpokládají, že autoimunitní zánět nervového systému je spuštěn kombinací faktorů jako je kouření, virová infekce EBV, a také nedostatek vitamínu D. 

„Jelikož je nemoc roztroušená v čase a prostoru nervového systému, příznaky onemocnění jsou různé. Velmi častým příznakem bývá zánět očního nervu, poruchy vidění, dále výpadek zorného pole, který je často spojen s bolestí oka. Nejčastěji pacienty trápí brnění končetin, které ale bývá často bagatelizováno a může být přehlédnuto bez dalšího vyšetření pacienta“ uvádí prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., vedoucí centra pro léčbu roztroušené sklerózy Neurologické kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

„Pokud je pacient zavčas diagnostikován a léčen, může vést plnohodnotný život. V současnosti je na plný úvazek zaměstnáno více než 50% pacientů s roztroušenou sklerózou. V minulosti tito pacienti do 10 let ztráceli schopnost kvůli nemoci a omezení pracovat, “ dodává Eva Kubala Havrdová.

Edukačně-rekondiční pobyty pro pacienty s RS

Velmi důležitý je pro pacienty s roztroušenou sklerózou pravidelný pohyb. Proto byl měla být vhodná rehabilitační léčba a kondiční pohybový program zahájena co nejdříve.

 ZP MV ČR nově svým pojištěncům s onemocněním roztroušená skleróza přispívá na edukačně-rekondiční pobyty, v délce trvání minimálně 3 dny. Pobyty jsou organizované ve spolupráci s odbornými společnostmi a klinickými pracovišti a nadacemi. V rámci tohoto pobytu si mohou klienti prohloubit znalosti o léčbě a osvojit si potřebná režimová opatření. Připraveno je dále rehabilitační a rekondiční cvičení.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email