Search
Close this search box.

1. ZÁPIS DO DENÍKU – Jdu za paciety s RS do Santiaga de Compostela (Radomíra Charvátová)

31.5. vyrážím z francouzského městečka v Pyrenejích, Saint-Jean-Pied-de-Port směr Santiago de Compostela. Tato Svatojakubská cesta nese název Francouzská (Camino Francés), začíná kousek od hranic se Španělskem. Je téměř 800 km dlouhá a její zdolání vám přinese spoustu zážitků a často i odpověď na životní otázky.

Tuto cestu jsem se rozhodl absolvovat, abych si utřídil myšlenky, dělal to, k čemu jsou naše nohy určeny, tj. jít.

Jít krajinou, městy, navíc krásnou krajinou severního Španělska, se spoustou historie.  Chci to jít to za lidi, kteří nemají to štěstí, nezvládli by to, nebo jim osud do života nadělil těžkou překážku. Pokud by nějaká zpráva či fotka z cesty udělala někomu radost, tak to splnilo svůj účel.

Měli bychom si vážit obyčejných věcí, že ráno vstaneme a venku je hezky a můžeme někam jít, můžeme dělat to, co máme rádi, být za to vděční, protože ne každý má to štěstí, prostě máme žít pro každy jeden den. 

Svatojakubská cesta je 1000 let stará poutní cesta, těší se velké oblibě poutníků z celého světa, je rozvětvená po celé Evropě.

Je to jedna z nejznámějších poutních cest světa, která láká sportovce, nábožensky založené lidi i cestovatele. Jde krásnou krajinou, je zde možnost potkat nové lidi, slyšet jejich osudy, vrátit se k tomu základnímu, co člověk potřebuje, mít, kde složit večer hlavu, bez zbytečného luxusu, odprostit se od většiny vymožeností současného světa, na chvilku vystoupit ze systému, ve kterém žijeme.

Mít čas myslet na naše nejbližší. 

Cesta je cíl.

Marek Matula, ten malý bráška Radky Charvátové 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email