Search
Close this search box.

Poslední červencová sobota bude patřit Svatoanenským slavnostem

Foto-1-Domov-sv.-Josefa-v-Zirci-min-2048x1363

Už dvaadvacátý ročník Svatoanenských slavností se uskuteční v sobotu 29. července od 10 hodin v areálu Domova sv. Josefa ve Dvoře Králové nad Labem, Žirči.  Návštěvníci se mohou těšit například na tradiční řemeslný jarmark, skvělé pochoutky a vystupující na několika pódiích. Letos zahraje na slavnostech i Robert Křesťan s bluegrassovou kapelou Druhá tráva.

Koncertů a vystoupení kapel však připravili organizátoři daleko více. Návštěvníci si tak budou moci užít řemeslný jarmark na podporu regionálních výrobců nejen z Kladského pomezí a Podkrkonoší, ale i dalších zajímavých tvůrců z celé země. 

„Chybět nebudou ani dobroty k ochutnání a prezentace starých řemesel, která si budeme moci i sami vyzkoušet. Záštitu nad slavnostmi převzal poslanec Poslanecké sněmovny ČR a zastupitel Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek,“ upřesnila koordinátorka slavností Andrea Kollová z Oblastní charity Červený Kostelec. Jak informovala, celý výtěžek ze vstupného bude využit na péči o těžce nemocné pacienty s roztroušenou sklerózou.

„Takže čím více návštěvníků se přijde na Svatoanenské slavnosti podívat, tím více budeme moci pomáhat. Z výtěžku akce bude konkrétně zajištěno dovybavení chytrých bytů v Domově sv. Josefa, který nemocným roztroušenou sklerózou pomáhá zapojit se znovu do života. Pokud by tento náš záměr chtěli lidé podpořit, mohou tak učinit i v průběhu Svatoanenských slavností, případně mohou zaslat finanční příspěvek na účet 9999666/0300, VS 7446,“ upřesnila koordinátorka Svatoanenských slavností.

Jan Staněk z Domova sv. Josefa doplnil, že v rámci slavností bude veřejnosti představena jedna z největších sbírek Domova sv. Josefa za poslední roky s názvem Chytré byty pro blbou nemoc. Její výtěžek podpoří stejný účel jako slavnosti samotné, výstavbu chytrých bytů, ve kterých bude probíhat nácvik soběstačnosti lidí s roztroušenou sklerózou s cílem ulehčit jim život v domácím prostředí. Více o sbírce čtěte zde.

Organizátoři akce také informují, že vstupenky už jsou v předprodeji na Ticketstreamu (250 korun dospělý, 200 korun děti od 3 do 18 let a senioři 65+, 600 korun rodiny 2 dospělí + 3 děti, zdarma děti do 3 let a ZTP). Bude je možné zároveň koupit u pokladen v den konání akce. 

Program Svatoanenských slavností (sobota 29. července)

Hlavní pódium v parku

12.00 Tempus, 13.40 Robert Křesťan a Druhá tráva, 15.20 Marien, 16.50 Láska (Václav Vaňura)

Náměstí

13.00 Van Sas, bubnování v kruhu, 15.20 Van Sas, bubnování v kruhu

V průběhu celého dne bude k vidění prezentace historických jízdních kol.

Nádvoří Domu sv. Josefa

14.20 Dřevěné divadlo Jan Hrubec (divadlo pro děti), 16.20 Legenda Aurea (rytířské představení)

Kostel sv. Anny

10.00 Mše svatá (celebruje Mons. Josef Kajnek, doprovází Collegium Musicum a soubor La Bilancetta 18.00 Varhanní koncert (Václav Uhlíř – varhany, Hana Medková – soprán)

Podkroví Domu sv. Damiána 

16.30 Promítání filmu Camino na kolečkách s autorem Petrem Hirschem a Honzou Duškem

Domov svatého Josefa v Žirči

Domov sv. Josefa vznikl jako páté středisko Oblastní charity Červený Kostelec v krásném areálu bývalého jezuitského kláštera v těsném sousedství Kuksu. Domov sloužil od šedesátých let minulého století až do roku 2000 jako domov důchodců. Ten však byl přesunut do nových prostor a uvolněný objekt získala v restituci řeholní instituce sester Nejsvětější Svátosti z Českých Budějovic. Ta v červnu 2001 darovala objekt Oblastní charitě Červený Kostelec (v té době hospic Anežky České), která se zde rozhodla vybudovat ojedinělé zařízení pro lidi nemocné roztroušenou sklerózou. Domov sv. Josefa je jediným lůžkovým zařízením v republice, které poskytuje komplexní péči osobám vážně nemocným roztroušenou sklerózou. Domov sv. Josefa uvádí na svém webu, že z celkového počtu 25 tisíc nemocných roztroušenou sklerózou v ČR je 6 tisíc v pokročilém stadiu nemoci.

Zdroj: Inspirante.cz, autor: BŘETISLAV LAPISZ

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email