Search
Close this search box.

Únava při roztroušené skleróze

reflection-5161122_1920

Únava je nejčastějším a nejvíce limitujícím příznakem roztroušené sklerózy (RS). Negativně ovlivňuje každodenní osobní i pracovní život pacienta. Nedá se srovnat s běžnou únavou u zdravých lidí, jelikož je mnohem intenzivnější a nejde překonat vůlí. Výzkumy uvádějí, že postihuje přibližně devadesát procent diagnostikovaných.

V žádném případě ji tak nelze bagatelizovat ani přehlížet. Naštěstí existuje řada způsobů, jak ji částečně tlumit pomocí dostupných režimových opatření, pravidelného pohybu, psychoterapie a energii šetřících strategií. Většinu zmíněných způsobů si rozebereme a je jen na vás, jestli nějaký vyzkoušíte. 

Proč jsou pacienti s RS unavení?

Únava je způsobena kombinací více faktorů. Primární příčinou je poškozený přenos nervových vzruchů z mozku a míchy. Ty musí překonat oblast nervů s obaly porušenými roztroušenou sklerózou. Tělo tak spotřebuje mnohem více energie, což vede k nárůstu únavy.

Únavu při RS může zvyšovat také teplo. Zvýšenou únavu můžete pociťovat nejen v létě, ale i po teplém jídle nebo horké sprše.  

Další faktory spojené s RS, které mohou zhoršit únavu:

  • Deprese
  • Stres
  • Bolest
  • Spasticita
  • Slabost svalů
  • Syndrom neklidných nohou
  • Infekce
  • Snížená fyzická kondice
  • Spánková deprivace
  • Nežádoucí účinky farmakoterapie
  • Poruchy výživy
  • Hyperaktivní močový měchýř
  • Jiné zdravotní problémy

Jak vypadá taková únava při RS v praxi?

Rozsah únavy je u každého pacienta s RS individuální! 

Únava spojená s RS je charakteristická zhoršením motorických a kognitivních funkcí, poklesem motivace a touhou po odpočinku.

Pacienti často uvádějí, že únava:

  • Přichází náhle 
  • Je velmi vyčerpávající
  • Naběhne i po kvalitním spánku 
  • Během dne se zhoršuje 
  • Neodpovídá aktuálně vykonávaným činnostem  
  • Znemožňuje pokračovat v probíhající aktivitě
  • Vede ke zhoršení dalších příznaků RS – zmatenosti, problémům s řečí, pamětí a soustředěním

Kvůli její nepředvídatelnosti se hůř popisuje. Okolí pacienta tak únavu často nechápe, což může vést k nepříjemným konfliktům. 

Jeden z pacientů charakterizoval své pocity během únavy pro Multiple Sclerosis Trust následovně: „Při únavě se cítím, jako kdybych zkoušel projít po krk ponořený v těžkém mokrém oblečení hlubokou bahnitou řekou a nesl při tom nákupní tašky plné kamenů.“

Pozor! Únava při RS nemá žádnou souvislost s věkem nebo s délkou trvání onemocnění!

Jak pracovat s únavou?

Komplexní léčba (farmakoterapie, psychoterapie, fyzioterapie, ergoterapie), režimová opatření, pravidelný pohyb a nácvik energii šetřících strategií může únavu výrazně snížit a pozitivně ovlivnit běžný života pacienta s RS. 

Nejčastější způsoby ovlivnění únavy: 

  1. Stanovujte si priority – některé úkoly musíte splnit hned, ale jiné lze snadno odložit. Všechny své aktivity přehodnoťte a zjistěte, jestli je nelze dělat úsporněji. Vždy si dávejte reálné a splnitelné cíle!
  2. Delegujte činnosti na okolí – nedělejte vše sami. Pokud to jen trochu jde, v zaměstnání si řekněte o konkrétní pomoc. U domácích prací automaticky zapojte všechny členy rodiny.
  3. Aktivity a odpočinek plánujte – energeticky náročné aktivity plánujte vždy minimálně s týdenním předstihem. Zapište si je do diáře nebo do připomínkových mobilních aplikací. Vždy dbejte na to, ať nemáte v jednom dni více náročných aktivit za sebou. Aktivity plánujte na základě toho, kdy pociťujete největší únavu. Pokud jste například nejvíc unaveni večer, neplánujte si tam žádné schůzky a raději odpočívejte.

Pozor! Energii šetřete i v běžných denních činnostech.

  1. Používejte nejrůznější vychytávky – od moderních spotřebičů přes kompenzační pomůcky, které usnadní hygienu, přesuny nebo oblékání.
  2. Najděte si vhodné tempo – činnosti provádějte takovou rychlostí, aby vám byla příjemná. Nezapomeňte na pravidelné přestávky a protažení.
  3. Pohyb – neplatí dříve doporučované šetření fyzickou aktivitou. Trvalý šetřící režim může naopak vést ke zhoršení celkového stavu a tím k velkému úbytku energie. Pravidelné přiměřené fyzické cvičení je přímo žádoucí. Pohybové aktivitě se věnujte alespoň dvakrát týdně po dobu třiceti minut. Nejde však o paušální doporučení pro všechny. Vždy záleží na konkrétním pacientovi a jeho aktuální kondici.
    Pozor! Šetřící režim je nezbytný v případě probíhající a léčené ataky.

Pro snížení únavy u RS jsou ideální sporty, u kterých je zátěž symetricky rozmístěna na celé tělo. Mezi doporučované pohybové aktivity se řadí pravidelná ranní rozcvička (cviky se nejlépe naučíte pod dohledem fyzioterapeuta), cvičení ve vodě, vycházky do přírody (můžete použít i nordic walking hole), posilování (nezapomeňte na pánevní dno), cvičení jógy, čchi-kung nebo tai-chi. 

Obecně se doporučuje začít postupně – cvičte jen pár minut denně a čas prodlužujte. Kromě sportů se do pohybových aktivit počítají také domácí práce nebo práce na zahrádce. 

Pozor! Nesnažte se únavu překonat přecvičením, ať nejste ještě víc unavení.

Doporučení: Vyzkoušejte si různé druhy cvičení. Porovnejte si je a zvolte formu, která vám nejlépe vyhovuje. Vždy cvičte podle svých aktuálních možností a nepřetěžujte se.

  1. Spánek – kvalitní regenerace během spánku je velmi důležitá. Podle studií až polovina pacientů s RS trpí poruchami spánku, což může zvyšovat celkovou únavu. Pokud máte problémy se spánkem, zkuste se zaměřit na spánkovou hygienu, relaxační techniky, protažení před ulehnutím a vše konzultujte se svým lékařem.
  2. Ochlazujte se – jednou z častých příčin únavy je zvýšená teplota. Pokud zavládnou horka, osvěžte se chladícími technikami, jako je obklad na krk, vlažná koupel, chlazený nápoj, zmrzlina, studené zábaly, speciální chladicí vesty, chladivé čepičky, chladivý ručník, nebo si domů rovnou kupte větrák/klimatizaci.

Pozor! Nepřežeňte to, ať se nepodchladíte.

  1. Věnujte se své psychice – i špatná nálada může vést ke ztrátě energie. Nenechte si svá trápení jen pro sebe a vyhledejte odborníka (ošetřujícího lékaře, psychologa nebo psychiatra). Pro pacienty s RS je vhodná například Kognitivně behaviorální terapie (KBT). Pomoci můžou také techniky mindfulness, meditace, relaxace nebo dechová cvičení. 

Kromě běžné denní rutiny se věnujte i oblíbeným aktivitám. Ať už je to poslech hudby, čtení knih, masáž, učení se novému cizímu jazyku, hra na hudební nástroj, ruční práce… 

  1. Obklopujte se lidmi, které máte rádi a nejsou zdrojem zbytečného napětí – pokud se s někým cítíte v nepohodě, unaví vás to.
  2. Jezte zdravě – věnujte pozornost pravidelné, vyvážené a kvalitní stravě. Nadváha nebo podváha mohou únavu výrazně zvyšovat.

Konzumujte jídla převážně ze základních surovin a dbejte na dostatečný přísun ovoce a zeleniny. 

Pokuste se omezit průmyslově zpracované potraviny a příjem cukru.

  1. Pijte zdravě – zachovejte si pravidelný pitný režim, ale nepijte velké množství vody těsně před spaním. 

Vhodná je především voda nebo čaj. Naopak úplně se vyhněte energetickým nápojům a sladkým limonádám. 

Pozor! Pokud chodíte na WC během noci, poraďte se s lékařem. 

Zdroj: Inspirate.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email