Search
Close this search box.

Malí strážní andílci od Hanky Navrátilové

MIJ_0482-min-scaled

Hanku možná znáte spíše jako velice aktivní pacientku s ereskou či členku správní rady NF IMPULS. A její role návrhářky a autorky nádherných víl, andělíčků či sněhuláků vám do dnešních dní možná zůstala utajena. Nová várka přírodních dekorací a figurek z rukou Hanky Navrátilové vznikala během letošních horkých letních dnů, kdy bylo doma u kuchyňského stolu s fungující klimatizací opravdu dobře. Všechny postavičky znovu lákají do světa fantazie, přinášejí radost a vyjadřují vděčnost a poděkování.

„Michal (fotograf spolku Revenium, autor fotek a sám pacient s RS) rozhodně nemůže nafotit všechno, protože každá figurka je originál. Nemám v plánu sekat to jako Baťa cvičky, žádná moje věc není stejná,“ říká Hanka s tím, že si s postavičkou, která už má hlavu a stabilní tělo, v duchu povídá. Tím pro ni vybírá ty nejlepší ozdoby a doplňky a rozhoduje se, jestli jí dá například do rukou srdíčko, nebo vločku, anebo jestli to bude ještě jinak a vznikne úplně nová kombinace.

Pořídila si látky s květinovým potiskem, které jsou základem pro levandulové, růžičkové a kopretinové víly. „Nakonec jsem dala na jednoznačný názor holčiček a přidělala jsem jim malá křídla, protože kdyby to bylo na dospělých, zůstaly by bez nich.“ Z barevných textilií jsou víly oranžové a žluté a kouzlem nechtěného je víla berušková. „Lepidlo mi na podlepené špulce udělalo skvrny, které mě napadlo zamaskovat motivy berušek… Řeklo by se, že jsou to hlouposti, ale mě to takhle nesmírně baví,“ přiznává s úsměvem Hanka.

Novinkou jsou i malí strážní andílci, na které ji přivedl manžel. „Zeptal se mě, když mají dámy tak rády levanduli, proč spíš neudělám květinovou figurku se svatozáří, která by je mohla hlídat.“ Z vánočního a adventního dekoru připravuje také adventní anděly a díky vpichované ovčí vlně i patřičně zasněžené sněhuláky se šálou kolem krku. Vánočních postaviček má zatím tak dvě desítky, ostatních víc, přesné počty za léto odhadovat nechce. Ale pořád platí, že pod hodinu, možná hodinu a půl se s jednou nedostane.

„A taky pořád platí, že jsem realista a nekladu na sebe zbytečné ambice. Co se stihne, to se stihne, už si za to dávno nenadávám,“ uzavírá Hanka s tím, že je v jejím životě naštěstí všechno při starém. Kromě tvoření ji stále těší práce na zahradě, svět plný květin, hlídání a opečovávání zvířat, zajímavých cest, chutí a chvil s manželem. „Mám nějaký nápad na změny na zahradě, ale tentokrát dám statečně jen návrh a zbytek nechám udělat odborníky, ne že bych se do toho hnala já,“ směje se nakažlivě nakonec.

Všechny Hančiny dekorace si můžete objednat v e-shopu Revenia https://revenium.cz/obchod/

Zdroj: Inspirate.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email