Search
Close this search box.

Dům zotavení v podcastu Studio duše

family-gd89f4e696_1920

Recovery House neboli Dům zotavení je zbrusu nová pobytová komunitní služba Fokusu Praha zaměřená na lidi, kteří se chtějí lépe vyznat ve vlastním životním příběhu, nalézat jeho naplňující pokračování nebo jen lépe porozumět a uchopit vlastní niterní zkušenosti, včetně těch, které jsou z hlediska většinové společnosti považovány za neobvyklé (slyšení hlasů, pocity ohrožení aj.).    

Fokus Praha tuto v České republice ojedinělou službu oficiálně spustí 1. dubna tohoto roku. Zprvu pro šest zájemců, kteří v průběhu března vzejdou z unikátně sestaveného výběrového řízení.

I když má nová služba primárně pomáhat řešit osobní příběhy lidí, kteří se potřebují lépe zorientovat ve svém životě, její přínos má být i systémový: „Předpokládáme, že tito lidé mají nějakou zkušenost se službami v rámci psychiatrického systému a že jim ty služby daly, co potřebovali, ale že touží také po něčem jiném. Chceme předejít tomu, aby tito lidé byli dlouhodobě závislí na službách, aby se opakovaně vraceli do nemocnice a tím úplně vypadli z běžného života,“ říká Adi Hasanbašić.

Pro koho bude pobyt v recovery house komunitě vhodný, jak dlouho potrvá a v čem se bude lišit od standardní sociálně zdravotní služby pro lidi se zkušeností s duševním onemocněním, přibližuje v podcastu STUDIO DUŠE vedoucí Domu zotavení Adi Hasanbašić, ředitelka Centra Nábřeží Fokusu Praha Gabriela Kallová a také Michal Kašpar, jeden z deseti průvodců zotavením, kteří se budou podílet na zajištění služby v nonstop režimu 24/7.

Aktuální díl podcastu STUDIO DUŠE Fokusu Praha o duševním zdraví a duševních onemocněních připravila Magdalena Trusinová a nejdete jej v aplikacích Spotify a Google Podcasts

Podcast podpořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR a Magistrát Hlavního města Prahy. 

Zdroj: Helpnet.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email