Search
Close this search box.

MF Dnes: Pacientům s RS v Ústeckém kraji hrozí, že přijdou o léčbu

„Jsme nuceni přistoupit k nezbytným krokům, kdy neakutní a život neohrožující vyšetření a zákroky budou přesouvány na pozdější dobu...

ÚSTÍ NAD LABEM Máte objednaný nový kyčelní kloub, operaci kolene, kotníku či kýly, náhradu oční čočky či cévní operaci? Připravte se na to, že se jí pravděpodobně už letos nedočkáte. Pět největších nemocnic v kraji odkládá neakutní operace. Krajská zdravotní, jež nemocnice v Ústí, Mostě, Děčíně, Teplicích a Chomutově spravuje, na ně totiž kvůli nižším platbám od zdravotních pojišťoven nemá peníze.

„Jsme nuceni přistoupit k nezbytným krokům, kdy neakutní a život neohrožující vyšetření a zákroky budou přesouvány na pozdější dobu. Z tohoto důvodu očekáváme nárůst čekacích dob,“ potvrdil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Pro Severočechy to znamená, že se odkládají stovky operací, na které už byli pacienti objednáni, amohou na ně znovu čekat měsíce, nebo dokonce i roky v dlouhých pořadnících. Zdravotní pojišťovny, hlavně největší Všeobecná zdravotní pojišťovna, si letos podle Vondry objednaly stejný počet operací jako v roce 2009. Tehdy se třeba na nový kyčelní kloub čekalo i více než tři roky.

„Lidé se ale nemusejí bát, že pokud se jim stane úraz, nikdo je neošetří. Tato opatření se netýkají akutních ošetření,“ upozornil Vondra.

Právě proto, aby jí zbyly do konce roku peníze na život ohrožující operace, ale musí KZ radikálně omezit neakutní zákroky, na které právě v těchto dnech vyčerpala limity. Jako první se podle nařízení vedení společnosti ve všech pěti nemocnicích od 1. června zastavují totální endoprotézy. Pacientům, kteří měli nastoupit do nemocnice po tomto datu, se to nelíbí. „Již se množí stížnosti. Tyto výkony ale musíme odsunout, abychom měli na akutní péči. Věříme, že náš postup pacienti pochopí,“ poznamenal Vondra.

Jenže pochopení stěží najde další skupina pacientů, kterým hrozí ještě horší omezení péče – zatímco bolavá kyčel nebo koleno jsou sice nepříjemné záležitosti, ale nějaký čas se s nimi dá vydržet, pro pacienty s rakovinou a roztroušenou sklerózou může mít ztráta času fatální následky. A podle Vondry je možné, že nemocnice nemudou mít peníze ani na drahé léky pro tyto lidi.

„Změny úhrad od VZP by měly za následek i ošetření menšího počtu pacientů, a dokonce nutnost vyřazení některých pacientů z onkologické léčby a léčby roztroušené sklerózy,“ prohlásil Vondra.

Nedají-li pojišťovny víc peněz, nemocnice přestanou podle Vondry brát nové pacienty a ty stávající budou léčit jen do doby, než dojdou peníze – a pak se léčba přeruší. „Úhrady od pojišťoven jsou zcela nedostačující pro rozsah péče, jaký je potřeba. Například pacientů s roztroušenou sklerózou přitom stále přibývá. My ale prostě můžeme léčit jen tolik pacientů, na kolik dostaneme peníze,“ krčí rameny Vondra.

Kromě nižších úhrad od pojišťoven, kdy s výjimkou jediné posílají všechny méně peněz a podle KZ to znamená o 5 procent zákroků méně, přitom situaci ještě víc zhoršuje zánik pojišťovny Média na konci března. Její pojištěnce převzala VZP, ale způsob plateb za ně dosud nevyřešila. V případě KZ přitom jde o částku ve výši 50 milionů.

Náměstek hejtmanky Pavel Kouda včera řekl, že o situaci ví, a mluvil už s náměstkem pro zdravotní péči KZ Jiřím Madarem. „Pokud nás KZ osloví s prosbou o finanční pomoc, budeme se o tom bavit, ale v tuto chvíli nevím, jestli jemožné pomoci,“ uvedl Kouda.

„Kraj jako zřizovatel KZ dal v posledních třech letech této společnosti asi 150 milionů korun a víc už dát nemůžeme. Nelze reagovat pokaždé tak, že když se objeví potíže, uvolníme další peníze. KZ je za své hospodaření zodpovědná,“ prohlásil ale včera druhý náměstek hejtmanky Arno Fišera.

Jedinou nadějí pacientů tak zřejmě budou červnová jednání, kdy se nemocnice pokusí přimět pojišťovny ke zvýšení úhrad. „Pokud se rozhodnou navýšit objednanou péči, jsme připraveni poskytnout ji pacientům bez jakýchkoli omezení,“ řekl Vondra.

Dotkne se vás omezení péče, které zavádí Krajská zdravotní? Kde by se podle vás měly vzít peníze na léčbu? Své názory pište ne redul@mfdnes.cz

„Změny úhrad způsobí i ošetření menšího počtu onkologických pacientů, a dokonce vyřazení některých z nich z léčby.“ Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní

Zdroj: MFDnes

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email