Search
Close this search box.

Spojitost nočních směn a roztroušené sklerózy

Časopis SESTRA; Mladým lidem pracujícím v nočních směnách hrozí vyšší riziko roztroušené sklerózy než jejich starším kolegům. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovali vědci ze švédského Karolinského institutu...

Mladým lidem pracujícím v nočních směnách hrozí vyšší riziko roztroušené sklerózy než jejich starším kolegům. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovali vědci ze švédského Karolinského institutu.

Vědci porovnali údaje dvou studií věnovaných švédské populaci. Jedna se týkala všech nově diagnostikovaných případů roztroušené sklerózy od roku 2004 a další pak skupiny 5129 lidí, kteří již onemocněním trpí, a zevrubně kontrolované skupinky 4509 lidí. Všichni sledovaní byli ve věku od 17 do 70 let a vědci se jich dotazovali na pracovní život a také na to, zda pracovali v nestandardních hodinách. Tým odborníků následně porovnal výskyt roztroušené sklerózy mezi subjekty výzkumu v návaznosti na jejich pracovní směny v časovém intervalu od 21 hodin do 7 hodin ráno. V obou skupinách odborníci zjistili, že ti, kteří pracovali delší dobu přes noc ještě před dvacátými narozeninami, vykazují vyšší riziko rozvoje roztroušené sklerózy ve srovnání s těmi účastníky výzkumu, kteří noční směny nikdy neměli.

Vědci se domnívají, že narušení cirkadiánního rytmu osob nebo denního cyklu čilosti spolu s úbytkem spánku může ovlivnit rozvoj roztroušené sklerózy.

Dřívější výzkumy mimo jiné ukázaly, že práce přes noc a směnný provoz obecně zvyšují nebezpečí výskytu kardiovaskulárních chorob, rakoviny a nefunkčnosti štítné žlázy. Narušený denní rytmus a absence pravidelného spánku totiž ovlivňuje celý imunitní systém.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email