Search
Close this search box.

Aukce faksimile Vyšehradského kodexu, aukční portál Aukro 8.-15. března

Výtěžek z aukce bude věnován jednomu konkrétnímu pacientovi s RS, který bude vybrán ze soutěže Pošli to dál. Tato soutěž probíhá již 2 roky v Rádiu Impuls. Pokud bude výtěžek aukce vyšší než je finanční potřeba pro vybraného pacienta, bude podpořena psychoterapie. Konkrétně v MS centru na Karlově náměstí v Praze 2...

Nakladatelství a vydavatelství Tempus Libri, spol. s r.o. vydalo faksimile již několika manuskriptů, jež jsou úzce spjaty s našimi dějinami, resp. s naším územím (např. Velislavova bible, Bible kutnohorská, Strahovský evangeliář). Dalším rukopisem, jehož věrné umělecké faksimile Tempus Libri vydá, bude proslulý Vyšehradský kodex. Jedná se o manuskript, jehož faksimile již bylo kdysi vydáno, a to v roce 1970.

Vyšehradský kodex byl zhotoven ke korunovaci prvního českého krále Vratislava v roce 1085 nebo pro její připomínku o rok později. Od roku 2005 je národní kulturní památkou. Je to pravděpodobně nejcennější rukopis ve sbírkách českého státu. Rukopis z 11. století, který spočívá v trezorové místnosti Národní knihovny a není jisté, zda bude někdy ještě veřejně vystaven, si tak vážní zájemci budou moci pořídit i do soukromé knihovny.

Jde o mimořádně ikonograficky bohaté latinské evangelistarium psané na 108 pergamenových listech o rozměrech 320 x 415 mm. Jeho obrazové složky jej řadí mezi nejvzácnější iluminované rukopisy druhé poloviny 11. století v Evropě. Naprostou většinu rukopisu napsal jeden písař. Desky rukopisu jsou potaženy tkaninou s vyšitými zelenými rozvilinami s lístky a kvítky. Zadní deska Kodexu je rovněž potažena látkou, na kterou je přišita mandorla s trůnícím a žehnajícím Kristem.

Tempus Libri vydá faksimile Vyšehradského kodexu v počtu 199 číslovaných exemplářů pro celý svět. Cena faksimile činí 169 tisíc Kč včetně DPH. Jeden výtisk obdrží darem i Nadační fond IMPULS. Dražit budeme ve spolupráci s internetovým portálem Aukro od 1,- Kč, za mediální podpory našeho partnera Rádia Impuls. Začátek aukce bude 8.3.2013 od 9,00 hod a konec 15.3.2013 v 9,00 hod.

Výtěžek z aukce bude věnován jednomu konkrétnímu pacientovi s RS, který bude vybrán ze soutěže Pošli to dál. Tato soutěž probíhá již 2 roky v Rádiu Impuls. Pokud bude výtěžek aukce vyšší než je finanční potřeba pro vybraného pacienta, bude podpořena psychoterapie. Konkrétně v MS centru na Karlově náměstí v Praze 2.

Děkujeme všem, kteří se zapojí!

Váš Nadační fond IMPULS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email