Search
Close this search box.

Očkování proti klíšťové encefalitidě u diagnózy roztroušená skleróza

Klíšťová encefalitida je onemocnění postihující centrální nervový systém (mozek a míchu), proti kterému neexistuje cílená léčba.

Je vyvoláno virem, jehož přenašečem v přírodě je klíště. Vzhledem k tomu, že je Česká Republika endemickou oblastí (oblast, ve které se onemocnění typicky trvale vyskytuje) a onemocnění může probíhat i velmi závažně (úmrtnost 1–2%) nabízí se logická otázka, zda se nechat očkovat.

Očkovací látka obsahuje inaktivovaný (usmrcený) virus klíšťové encefalitidy (Encepur©, FSME-Immun©). Cílem očkování je navození odpovědi imunitního systému proti možné infekci virem, což samozřejmě znamená aktivaci imunitního systému.

Aktivace imunitního systému ale v žádném případě není žádoucí z hlediska RS, protože znamená možnost zhoršení choroby. Očkování proto obecně není pacientům s RS doporučováno (kromě očkování proti 100% smrtelnému tetanu). Neexistuje však žádné závazné doporučení.

Stran klíšťové encefalitidy byl publikován odborný článek rakouských autorů, kde se zhoršující vliv očkování proti klíšťové encefalitidě neprokázal (jednalo se však o pouhých 15 pacientů a podána byla jen 1 dávka očkovací látka, zatímco pro dosažení dostatečné obranyschopnosti se podávájí v praxi celkem 3 dávky). Na druhou stranu jsou po tomto očkování popsány i jasné ataky RS, k čemuž zřejmě přispívá i to, že se jedná o virus, který napadá centrální nervový systém sám o sobě.

U pacienta s RS proto platí tím více pravidlo pečlivého zvážení rizika a prospěchu očkování. Očkování je sice ke zvážení u osob ve vysokém riziku infekce (např. lesnictví, zemědělství), ale při menších rizicích infekce je lépe raději pouze dodržovat běžná opatření k zabránění přisátí klíštěte (přenašeče) – dlouhé nohavice, rukávy při vycházce do přírody, repelenty.

V každém případě by jakékoliv očkování mělo proběhnout ve stabilní fázi choroby – tedy rozhodně ne v období ataky nebo těsně po ní. V době očkování nesmí být aktivní žádné infekční onemocnění jak u pacienta samotného tak i v rodině pacienta. Několik dní po očkování je nezbytné vyhnout se jakékoliv větší fyzické námaze (nejlépe zůstat několik dní doma).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email