Search
Close this search box.

PonoRoska aneb pro lidi s roztroušenou sklerózou noříme se do Malše

DSC_2651 (002)

Ponoření do ledové řeky čeká na jihočeské otužilce první adventní neděli – 28. listopadu. Akce „PonoRoska aneb pro lidi s roztroušenou sklerózou noříme se do Malše“ má za cíl zvýšit povědomí o nemoci a připomenout organizaci, která podporuje lidi s tímto nelehkým onemocněním. Akce začne v 11 hodin. Přidat se  může každý, komu není lhostejný osud pacientů s touto diagnózou, a kdo má kuráž překonat sám sebe.

“Přijďte společně s námi již podruhé vystoupit ze své komfortní zóny a osvěžit se v chladných vodách Malše!” zve odvážlivce a podporovatele předsedkyně Rosky České Budějovice, Bc. Věra Švábová.  “A kdy a kam? První adventní neděli v 11 hodin na Malém jezu! Kdo nechce nebo nemůže absolvovat ponor s námi, může nás podpořit i ze břehu.” dodává. Na účastníky akce čeká malé občerstvení a zajímavá  tombola, v níž budou slosováni všichni zaregistrovaní účastníci, i ti, co se zúčastní online. Registrujte se na www.roska-cb.cz.

Roska České Budějovice se svým počinem snaží upozornit na to, že tu není jenom Covid-19 a že jeho příchodem ostatní nemoci, bohužel, nezmizely. Chce dokázat všem, že ač je roztroušená skleróza (RS) závažné, nevyléčitelné neurodegenerativní onemocnění, stojí za to s nemocí bojovat a nevzdávat se.“ I zdánlivě nepřekonatelnou překážku lze zdolat, nejtěžší je udělat ten první krok, věřit si, že to dokážu a překonat se. A pak to stojí za to!” dodává Pavla Češková aktivní členka organizace a účastnice ponoru. Otužilecký ponor si Roska ČB nevybrala náhodou. Že chladná voda pozitivně působí na kvalitu nervových synapsí, vědí lidé s RS z vlastní zkušenosti. A další přínosy? Mimo jiné i posílení imunitního systému a zlepšení jeho obranyschopnosti jsou v dnešní době víc než aktuální. “Navíc neskutečně prospívá lidské psychice, vyplavuje hormony štěstí, stává se drogou… A pokud je tato blahodárná činnost sdílena s ostatními lidmi, získává úplně jiný rozměr,” nadšeně vypráví  iniciátorka akce  Věra Švábová.

První odvážlivci se do chladných vod Malše ponoří v 11 hodin dopoledne a poslední účastníci akce ve 12 hod, ale ponořit se může kdokoli, kdykoli a kdekoli, do řeky, rybníka, do bazénu, ale i do sudu na zahradě a svou fotku ze svého počinu přidat na FB a sdílet s Roskou České Budějovice nebo poslat na mail roska@roska-cb.cz. Ti, co nenajdou odvahu k ponoru (nebo se ponořit nemohou), ale podpora lidí s roztroušenou sklerózou jim dává smysl, mohou přispět na účet veřejné sbírky : 242164841/0300.  Výtěžek z celé akce poputuje právě na rehabilitaci lidí s roztroušenou sklerózou.  Přispět lze také přes portál Darujspravne.cz. Zapojit se lze všemi způsoby, jeden druhý nevylučuje. “Každá podpora se počítá, děkujeme a těšíme se na Vás!” loučí se Věra Švábová.

O ROSCE ČESKÉ BUDĚJOVICE

Unie Roska – reg. org. Roska České Budějovice. Již od r. 1993 pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou a jejich blízkým aktivně bojovat s nemocí a motivuje je, aby svůj životní boj nevzdávali, už jenom proto, aby si sami mohli uvařit kávu, dojít nakoupit či vzít dítě do náruče….  Vedle medikace hraje v léčbě obrovskou roli rehabilitace a cvičení, a protože v Jihočeském kraji nebylo žádné zařízení, které by plně respektovalo potřeby těchto pacientů, otevřeli jsme v září 2019 rehabilitační a poradenské centrum Rosky České Budějovice s vlastní tělocvičnou. Mimo dosud vykonávané poradenské a informační služby nyní pacientům nabízí i různé typy cvičení uzpůsobené na míru jejich handicapu (rehabilitační cvičení, jóga, cvičení dle Feldenkraisovy metody, posilovací cvičení, kondiční tréninky apod.), nebo si mohou přijít zacvičit individuálně.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email