Search
Close this search box.

Kamery a čipy v práci. Jak moc nás mohou sledovat?

camera-gbe7d2ee49_1920

Může šéf pomocí GPS sledovat, kudy se pohybujete služebním autem? A má firma právo instalovat do kanceláře kamery, aniž by vám o tom dopředu řekla? Projděte si s námi tři časté situace, které mohou v praxi nastat a udělejte si jasno ve svých právech.

1. Sledování firemního počítače

V pracovní době se občas kouknete na Facebook, přečtete si článek nebo něco zaplatíte přes internet banking. To jsou celkem běžné věci a pokud nepřekračují rozumnou míru, zaměstnavatelé je většinou tolerují.

Přesto jsou situace, kdy vám do služebního počítače mohou nainstalovat sledovací software. Pokud vám totiž zaměstnavatel zakázal, abyste firemní počítač používali i k soukromým účelům, může to podle zákoníku práce přiměřeným způsobem kontrolovat.

  • Co ale znamená, že „přiměřeným způsobem“? Například to, že firma může použít monitorovací program, který zaznamenává váš pohyb na webu a vyhodnocuje, které stránky jste navštívili pracovně a které soukromě. Sledování by ale mělo dávat jen takto obecnou odpověď. Určitě nepřipadá v úvahu, aby zaměstnavatel četl vaše soukromé e-maily nebo se třeba nabourával do hovorů přes Skype.
  • Co když to se surfováním přeženete: Soudy před pár lety řešily případ zaměstnance, který strávil 100 pracovních hodin v měsíci hraním her. Obhajobu stavěl na tom, že měl počítač „napíchnutý“ nezákonně, ale soudci platnost jeho výpovědi nakonec potvrdili. Pokud to tedy se soukromými činnostmi na služebním počítači přeháníte, může skutečně hrozit, že vás kvůli tomu propustí. Na druhou stranu: existuje i selský rozum. Že občas pošlete soukromý e-mail, by na výpověď samo o sobě stačit nemělo. Zaměstnavatel by měl prokázat, že kvůli nadměrnému surfování zanedbáváte své povinnosti. Nehledě na to, že v dnešní době můžete Facebook nebo Skype potřebovat k práci úplně stejně, jako jiní lidé třeba Excel. Těžko vám pak mohou vyčítat, že na těchto stránkách trávíte čas.
  • Co když máte soukromé surfování dovoleno: Dnes už je poměrně častý benefit, že dostanete služební notebook s povolením používat jej i k soukromým účelům. I tady ale platí, že v pracovní době byste počítač měli používat hlavně k práci. Také případný sledovací program by vás pak měl kontrolovat jen v hodinách, které odpovídají pracovní době.

2. Kamery v práci

Kancelář nebo výrobní hala prošpikovaná  kamerami – to není moc příjemná představa. I s tím se však v některých firmách můžete setkat. Opět je ale třeba, aby zaměstnavatel respektoval určitá pravidla.

Kamery by firma měla používat jen k zajištění ochrany majetku nebo zdraví zaměstnanců. Objektivy tedy nesmí sloužit jako „Velký bratr“, který se dívá, co zrovna děláte, s kým se bavíte, jak často si vaříte kafe nebo odbíháte na záchod.

Kamery si v pohodě obhájí třeba banky nebo směnárny, protože povaha práce se tu přece jen poněkud liší od běžné kanceláře (představuje jiná rizika). Kvůli bezpečí a ochraně zdraví mohou kamery instalovat i některé výrobní firmy, kde lidé pracují se složitými stroji či technologiemi.

  • Co když s kamerami nesouhlasíte: Bohužel, to je slovy klasika asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Zaměstnavatel nepotřebuje váš přímý souhlas, ale rozhodně vás musí o instalování kamerového systému informovat a dát vám vědět, za jakých podmínek ho chce používat.
  • Může zaměstnavatel uchovávat záznam? Jen po nezbytně dlouhou dobu. Firma si může vzít třeba pár dní na to, aby nahrávky vyhodnotila. Pokud ale nepoukáží na nic problematického, musí záznamy co nejrychleji smazat.
  • Co když si myslíte, že máte v práci kamery nelegálně: Obraťte se na pobočku Státní inspekce práce ve vašem kraji, která to prověří. Podnět tam můžete poslat i anonymně.

3. Sledování pohybu služebního auta

Máte svěřené služební auto a jezdíte po klientech? Zaměstnavatel může pomocí GPS sledovat, kde se s autem v pracovní době pohybujete. Firma tedy může kontrolovat, zda služební auto nezneužíváte k soukromým cestám a třeba i to, jakou máte spotřebu. Sledovací čip navíc může pomoci auto najít v případě, že ho někdo ukradne.

  • Musí vás zaměstnavatel o čipu informovat? Bohužel tuto povinnost nemá. Sledování vám do služebního auta může namontovat i bez vašeho vědomí a souhlasu.
  • Co když máte dovolené i soukromé cesty: Jsou firmy, které lidem dovolují používat služební auta i soukromě. Instalované sledovací zařízení by pak mělo zvládat dva režimy. Jeden, který běží v pracovní době a sleduje pohyb auta a druhý, který se v případě soukromých vyjížděk vypíná.

Zdroj: Jobs.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email