Search
Close this search box.

Nový bezbariérový dům pro pacienty s roztroušenou sklerózou

dum-jana-hodkovice-skleroza-20220825-11

Liberecký kraj dokončil bezbariérový domek, který poskytne moderní a důstojné prostory pro osm klientů s roztroušenou sklerózou. Jeho výstavba přišla kraj na téměř 24 milionů korun.

Při plánování a výstavbě bungalovu mysleli projektanti také na rostoucí ceny energií, vytápění a teplou vodu tak zajišťuje tepelné čerpadlo. Dům Jana je dalším krokem v transformaci pobytových sociálních služeb v Libereckém kraji, která odstartovala před 15 lety. Ústavy od té doby doznaly značných změn – výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily, řada klientů z velkých domovů odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech. Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích prošel zásadní modernizací už před osmi lety, kdy kraj zrekonstruoval hlavní budovu a dokončil první bezbariérový domek Petr. Část klientů se přestěhovala do chráněných bytů v Hodkovicích a Liberci.
Letos dokončený dům Jana získal cenu hejtmana v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Dokončili ho už v březnu, pak ale více než dva měsíce sloužil jako ubytování pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Klienti se tak do nových prostor budou stěhovat teprve v září. Dům je podle ředitelky Jany Lachmanové určen hlavně lidem s chronickým onemocněním, jako je například roztroušená skleróza. I proto je plně bezbariérový a zařízený tak, aby v něm mohli žít i lidé s těžkými pohybovými problémy.

Dokončením domu Jana práce v areálu hodkovického domova neskončí. „Chystá se dostavba celého areálu do parkové podoby, bez plotů, volně přístupného k procházkám, odpočinku a setkávání našich lidí i občanů Hodkovic, příchozích z okolí, turistů a všech, kteří budou mít chuť chvíli u nás pobýt a například sledovat vodní hladinu nového jezírka, které bude v krajině zadržovat vodu z našich objektů. Snahou je vytvořit klidný, otevřený a přívětivý prostor plný stromů a květin,“ dodala ředitelka.

foto: Liberecký denik

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email