Search
Close this search box.

Kognitivní rehabilitace softwarem RehaCom

RehaCom_Rechner_6_ein Screen weniger

RehaCom je počítačem podporovaná kognitivní rehabilitace, která byla vyvinuta v úzké spolupráci s předními neuropsychology. Využívá se pro podpůrnou terapii v oblastech kognitivních poruch ovlivňujících pozornost, koncentraci, vnímání, paměť, zorné pole, profesní výkonnost nebo aktivity denního života. RehaCom pomáhá například u diagnóz, jako jsou cévní mozková příhoda, schizofrenie, roztroušená skleróza, počáteční stádium demence, deprese, ADHD a další.

Účinnost rehabilitace RehaCom je vědecky prokázána ve více než 50 studiích. Systém byl vyvinut v Německu, kde se využívá v 95 % německých rehabilitačních klinik. Mimo Německo je úspěšně rozšířen po celém světě (největší zastoupení má Evropě a Americe).

V České republice se etabluje pozvolněji, najdete ho na 15 různorodých pracovištích. Pacienti se s ním mohou setkat například v Rehabilitačním ústavu Kladruby nebo v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Velkým propagátorem je i psychiatr MUDr. Slavomír Pietrucha v Kutné hoře. Seznam všech pracovišť v ČR naleznete ZDE.

RehaCom pomáhá u těchto diagnóz:

Cévní mozková příhoda, roztroušená skleróza, traumatické poranění mozku, počáteční stádium demence, obsedantně kompulzivní porucha, deprese, schizofrenie, ADHD, a další …

Jak funguje?

RehaCom je složen z mnoha terapeutických modulů a dvou screeningů. Na základě úvodního screeningu terapeut naplánuje trénink ve vybraných modulech. Během jednoho tréninku projdete třemi různými moduly, kterými si procvičíte kognitivní funkce. Díky závěrečnému screeningu zjistíte, jak jste trénováním pokročili.

Proč ho vyzkoušet?

  1. Software je přizpůsoben vašim individuálním potřebám.
  2. Poskytuje zpětnou vazbu v závislosti na chybách.
  3. Je automaticky adaptivní, což znamená, že aktivita se stává těžší nebo lehčí v závislosti na vašem výkonu, který po celou dobu monitoruje.
  4. Trénovat budete v češtině.
  5. Řešením jednotlivých úkolů můžete aktivovat mozkové procesy a obnovovat důležité mozkové funkce.
  6. Moduly pokrývají všechny kognitivní deficity včetně pozornosti, reakcí, paměti a exekutivních funkcí.
  7. I s vážným poškozením mozku můžete zaznamenávat zlepšení.
  8. Častým výsledkem pravidelného trénování bývá nejen snížení sekundárních následků poškození mozku, ale i zvýšení sebevědomí.
  9. Po celou dobu trénování máte dojem, že hrajete počítačovou hru. Žádný dril paměti nad knížkou s nulovou interakcí.
  10. Pravidelné a cílené cvičení paměti může výrazně zlepšit kvalitu vašeho života.

Proplácí zdravotní pojišťovna trénování ve zdravotnických/sociálních zařízeních?

ANO, za těchto specifických podmínek:

  1. V prvé řadě potřebujete doporučení od lékaře! Vystavují ho neurologové, obvodní lékaři nebo psychiatři.
  2. Je nutné splňovat diagnózu.
  3. Pod dohledem zkušeného terapeuta trénujete přímo v jednom z 15 pracovišť.

Lze trénovat i doma?

ANO, má to své výhody i nevýhody:

  1. Trénujete z pohodlí domova.
  2. Nemusíte splňovat diagnózu! Pokud máte problémy s pamětí, ale nevlezete se do žádné diagnózy, RehaCom můžete bez problémů vyzkoušet.
  3. Úvodním a závěrečným screeningem je potřeba projít v jednom z 15 pracovišťObrovská nevýhoda, pokud nebydlíte blízko nebo jste imobilní.

Jak funguje trénování z domu?

Po úvodním screeningu vám terapeut vypracuje tréninkový plán, který je uložen na internetovém serveru. Do počítače si stáhnete verzi trénování pro pacienty, přihlásíte se a můžete začít. Tréninkový plán máte rozdělený do tréninkových modulů, které odpovídají vašim rehabilitačním potřebám. Terapeut průběžně sleduje vaše pokroky a úkoly mění pomocí vzdáleného dohledu. Po deseti týdnech trénování si zajedete na závěrečný screening a dozvíte se případné pokroky.

Proplácí zdravotní pojišťovna trénování z domova?

NE. Trénink si bohužel hradíte sami. I když nemusíte splňovat diagnózu, doporučuji žádanku od lékaře, nehradíte pak DPH.

Kolik stojí jedna hodina trénování z domova?

Jedna hodina stojí 200 korun. Pokud trénujete doporučovaných 30 minut, přepočtem zaplatíte 100 korun za jeden trénování.

Jak často probíhají tréninky?

Ideálně 3x-5x týdně po dobu 10 týdnů.

Kolik modulů stihnete během jednoho tréninku?

Za 30 minut tréninku stihnete 3 moduly po 10 minutách. Moduly se vymění, pokud dosáhnete nejvyšší úrovně.  

Koho kontaktovat, pokud máte zájem o trénink?

Můžete zavolat terapeutce/zdravotní sestře Evě Severové DiS z Psychiatrie Vyhlídka v Brně. Telefonní číslo do ordinace je 602 391 364. Navede vás, jak dále postupovat. Pokud máte zájem o domácí trénování, domluvíte se na screeningu v Brně a trénovat už můžete odkudkoli.

Případně kontaktujte další pracoviště, kde program RehaCom využívají. Seznam certifikovaných terapeutů a jednotlivých pracovišť naleznete ZDE.

Je dobré cvičit paměť i po dokončení tréninkového plánu?

ANO! Paměť cvičte dál, neusněte na vavřínech. Pokud mozek přestanete zaměstnávat, jeho funkce mohou klesat. Po dokončení tréninkového plánu čtěte knihy, luštěte sudoku, křížovky…

ZDROJE:

RehaCom® – Kognitive Therapie und Hirnleistungstraining, https://hasomed.de/produkte/rehacom/

RehaCom introduction, https://www.youtube.com/watch?v=ExT-vU2PtmE

Rehacom software application is effective in cognitive rehabilitation of patients with brain injuries, https://oatext.com/rehacom-software-application-is-effective-in-cognitive-rehabilitation-of-patients-with-brain-injuries.php

DE LA ROSA REAERCH, https://delarosaresearch.com/indexrehacom.php

Klinicky ověřená počítačová rehabilitace kognitivních funkcí, https://www.neuroterapie.cz/uvod-neuro.html FB stránka RehaCom Alta, https://www.facebook.com/rehacompolska

Zdroj: inspirante.cz, autor: Luky Kyčerka

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email