Search
Close this search box.

Začala velká rekonstrukce. V Domově sv. Josefa vzniknou chytré byty

004349_05_022282

Odlehčovací pobyty v Domově sv. Josefa ve Dvoře Králové se rozšíří do nové budovy a na nemocné routroušenou sklerózou tu budou čekat chytré byty. Přestavba domu č. p. 126 bude stát přes 80 milionů a skončí na jaře 2024. 

V budově proto bude několik chytrých bytů s asistivní technologií pro nácvik soběstačnosti v domácím prostředí, ale i ergoterapie a vodoléčba. Nemocní tu získají krátkodobé přechodné bydlení, odbornou pomoc a podporu. Díky řadě terapií a aktivit jim odborníci z Domova sv. Josefa pomohou zvýšit soběstačnost, aby mohli i nadále žít doma se svojí rodinou a stýkat se s přáteli.

Domov sv. Josefa už odlehčovací pobyty nabízí, a to v budově bývalé barokní fary zvané Dům sv. Kláry, která stojí v sousedství. Stávající prostory jsou ale stísněné, proto možnost rozšířit službu i do další budovy je velmi vítaná. Konečně budeme moci zvýšit kvalitu odlehčovacích pobytů a celkové péče o nemocné. Obě budovy navíc nově propojí krytá prosklený koridor, který umožní bezpečný a bezbariérový pohyb pacientů mezi oběma objekty.

Nová budova odlehčovací služby přivítá klienty v roce 2024.

Projekt přestavby domu je největší investiční akcí Domova sv. Josefa v tomto roce a zároveň byl dům poslední stavbou stojící na náměstí v Žirči, která čekala na rekonstrukci.Celkové náklady vč. DPH činí 84,5 mil. Kč. Na projekt se podařilo získat dotaci 57 mil. Kč z Evropské unie (IROP 6.1 React) a mimořádnou podporu 17 mil. Kč z Královéhradeckého kraje. Zbývá zajistit ještě necelých 10 mil. Kč. Stavební práce by měly skončit na jaře 2024, kdy budova přivítá první klienty.

Zdroj: Domov sv. Josefa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email