Search
Close this search box.

Chytré byty: revoluce v péči o nemocné

DSJ

V Domově sv. Josefa staví novou budovu odlehčovací služby s chytrými byty. Co si ale pod tím představit? Nová éra pro nemocné roztroušenou sklerózou.

„Vzniknou celkem tři chytré byty velikosti garsonky a dalších šest pokojů pro nemocné, kteří k nám do Dvora Králové přijíždějí na krátké odlehčovací pobyty. Budou tu i místnosti pro terapie klientů a zázemí pro personál,“ přibližuje podobu nové budovy specialistka Domova sv. Josefa na alternativní komunikaci Kristýna Kolmanová.

Společně s šéfem místních ajťáků Petrem Čermákem ví nejvíce o tom, jak chytré byty budou vypadat a v čem budou výjimečné.

První byt bude prošpikovaný technologiemi skrz naskrz a ve zdech budou stovky metrů kabelů a bude ho řídit něco, čemu po vzoru seriálu Návštěvníci říkáme Centrální mozek lidstva.

„Je to ale pokročilá technologie, kterou si nemůže dovolit každý. Proto srdcem dalších dvou bytů velikosti garsonky budou chytré telefony klientů. Ty budou ovládat vše ostatní,” prozradila Kristýna Kolmanová z týmu alternativní komunikace.

V těchto bytech budou různá menší chytrá zařízení, která lze dnes běžně koupit za pár korun. Lidé si je u nás vyzkouší a pokud se je rozhodnou pořídit, pomůžeme jim s jejich nákupem a zprovozněním.

Výrobci rychle přichází s technologickými novinkami, proto budeme vybavení průběžně obměňovat. „V bytech budou jen taková chytrá zařízení, která jsou aktuálně na trhu. Klienti budou mít jistotu, že vše, co si u nás vyzkouší a oblíbí, snadno seženou,“ ujišťuje Petr Čermák.

Nebojte se technologií. S výběrem i použitím poradíme

„Lidé se často zbytečně bojí všeho, co souvisí s informačními technologiemi. Proto ke všemu na míru vytvoříme jednoduché obrázkové návody. A kdyby přesto nastal problém, stačí kdykoli zavolat o radu do naší poradny,“ ujišťuje Kristýna Kolmanová.

Většinu věcí lze dnes ovládat pomocí chytrého telefonu, které dnes už umí spoustu věcí užitečných pro hendikepované, aniž to mnoho z nás vůbec ví. Chytrý telefon je pro nemocné ve skutečnosti jednou z nejdůležitějších kompenzačních pomůcek, která dokáže ulehčit život. Jeho výběr by se neměl podcenit.

„Neměli byste kupovat první nejlevnější model, na který narazíte,“ radí Kristýna Kolmanová. S výběrem vhodného modelu, který se může stát hlavou vaší chytré domácnosti vám pomůže poradna Domova sv. Josefa.

Chytré byty jsou jen začátek

Chytré byty v Domově sv. Josefa představují revoluci v péči o nemocné roztroušenou sklerózou. Proto připravujeme sérii článků, ve kterých se podíváme na to, jaké zařízení si klienti nejčastěji přejí a jak jsme jejich přání zohlednili při výběru technologií.

Představíme vám úžasné ereskáře z Domova sv. Josefa, kteří chytrá zařízení sami testují a ověřují, že budou funkční pro budoucí klienty. A nakonec se zamyslíme nad budoucností chytrých bytů a jejich využitím pro nemocné i mimo Dvůr Králové.

Plánujeme totiž pomáhat hendikepovaným lidem s vybavením jejich vlastních chytrých domovů, a to nejen prostřednictvím technické podpory, ale také vytvořením komunity lidí, kteří si budou vzájemně sdílet své zkušenosti a pomáhat si navzájem.

Tak nezapomeňte sledovat další články, ve kterých se dozvíte více o tom, jak chytré byty mění život nemocných a jaké další inovace nás čekají. Společně můžeme změnit péči o nemocné k lepšímu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email