Search
Close this search box.

Pro lepší život: Baklofenová pumpa oslavila 20 let v Česku

wheelchair-1595794_1280

Spasticita je stav zvýšeného napětí ve svalech, které vede k bolestem a křečím. Je jedním z projevů závažných onemocnění, jako jsou roztroušená skleróza, cévní mozková příhoda nebo stavy po úrazech mozku a míchy. Základním lékem, který svalovou ztuhlost zmírňuje, je baklofen.

Podává se buď ve formě tablet, kde je jeho účinnost nižší, nebo v roztoku přímo do páteřního kanálu. Speciální pumpa, umístěná v podkoží blízko páteře, dávkuje lék přímo a v násobně nižších dávkách. Pacienti se díky léku pak mohou konečně vyspat, lépe zvládají běžné denní činnosti a někteří se vracejí zpátky do práce. Baklofenová pumpa nedávno oslavila 20 let používání v Česku. Léčbu plně hradí zdravotní pojišťovny.

Zvýšené napětí ve svalech ztěžuje každodenní život, ale ovlivňuje i spánek. Léčebná látka baklofen, která od křečí ulevuje, se běžně podává ve formě tablet. Metabolizuje se v játrech a velká část látky se vyloučí ledvinami, účinnost je tedy nižší. Efekt navíc postupně klesá, takže aby se zachovala účinnost látky, časem je potřeba zvyšovat dávky. S tím souvisí i zvýšení výskytu nežádoucích účinků. Tehdy může pomoci terapie baklofenovou pumpou, která lék podává přímo do centrální nervové soustavy, tj. v menších dávkách a s vyšším účinkem. Množství účinné látky je oproti podávání léku v tabletách tímto způsobem možné snížit až tisícinásobně.

JAK TO FUNGUJE?

Jedná se o moderní terapii, která je šetrnější, efektivnější a oproti standardní léčbě v tabletách má minimální nežádoucí účinky. Pumpa je plně programovatelná, lze nastavit různé dávky léčiva během dne, přesně na míru potřeb pacienta. Během operačního zákroku, který probíhá v celkové anestezii, se do těla pacienta implantuje přívod léku pomocí hadičky (katétru) do oblasti páteře i samotná pumpa se zásobníkem. Pumpa se nejčastěji umisťuje do spodní části břicha. Účinnou látku je třeba do rezervoáru pumpy pravidelně doplňovat. Obvykle to stačí jednou za tři měsíce. Baklofen doplňuje lékař injekční stříkačkou přes kůži pacienta – jde o malý bezbolestný vpich. Vlastní pumpa je napájena vnitřní baterií, která vydrží asi sedm let, poté se během jednoduchého chirurgické zákroku baterie vymění.

FUNGUJE UŽ 20 LET

U počátku léčby spasticity baklofenovou pumpou v Česku stála neuroložka Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady, prof. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc., MHA. Rukama jí za 20 let prošlo více než 200 pacientů. „Léčba baklofenovou pumpou je převratnou metodou a má proti perorální léčbě několik nesporných výhod,“ říká prof. Štětkářová. Třeba tu, že zákrok je vratný, pacientovi lze pumpu i s katétrem kdykoliv vyjmout, účinnou dávku lze různě upravovat a je také možné naprogramovat různé režimy – pokud pacientovi vyhovuje vyšší dávka na noc, například kvůli kvalitnějšímu spánku, je možné léčebný program nastavit přesně tak, jak potřebuje. „Naopak, pokud potřebuje pro některé denní úkony tzv.,větší ztuhlost‘ (sed ve vozíku, přesun na postel, úchop ruky atd.), je možné terapii nastavit přes den na nižší dávky. Celá terapeutická metoda má pro pacienta velmi málo rizik,“ vysvětluje prof. Štětkářová.

Zdroj: 21. Století

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email