Search
Close this search box.

U Milosrdných bratří v Prostějově chce Charita  pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou. Podobné zařízení chybí

Kostel_u_Milosrdných

Dohoda o stavbě centra pro léčbu roztroušené sklerózy v areálu bývalého kláštera Milosrdných bratří v Prostějově se přiblížila. Stavbu komplikuje především památková ochrana nádherného barokního areálu poblíž centra, podobné zařízení však Olomoucký kraj zatím nemá. V Prostějově ho chce vybudovat Arcidiecézní charita Olomouc.

Největším problémem v areálu bývalého kláštera Milosrdných bratří v Prostějově je jedna z novějších budov, která není barokní, ale stojí v cestě přístavbě. Tu vznikající centrum potřebuje pro svůj provoz. Dohodu se pokusili nedávno najít zástupci kraje, Charity, památkářů a další odborníci.

Patovou situaci jsme se pokusili vyřešit. A po jednání jsem optimista. Nabyl jsem dojmu, že veřejný zájem na ochraně kulturního dědictví je v rovnováze s veřejným zájmem na zajištění špičkové zdravotní a sociální péče o klienty s roztroušenou sklerózou. Je to onemocnění, se kterým se setkáváme stále častěji. Aktéři jsou otevřeni diskusi, máme naději,’ shrnul výsledky kulatého stolu náměstek hejtmana Ivo Slavotínek (Spojenci). Podle mluvčího Arcidiecézní charity Olomouc Marka Navrátila je však celá věc zatím nejistá. ‘Může se vyvíjet ke schválení záměru a startu skutečných příprav, ale klidně se to může totálně zablokovat. Doufáme, že třeba v horizontu jednoho až šesti měsíců by mohlo být jasno. Vše záleží, jak budou další kroky náročné,’ uvedl Navrátil.

Podobné zařízení pro léčbu roztroušené sklerózy zatím v Olomouckém kraji není. ‘Odborníci z podobného centra v Žírči nám hlavně v zájmu pacientů a jejich blízkých doporučili, abychom se pokusili vytvořit moderní centrum, které bude koncentrovat odborníky na jedno místo. Pro pacienty by to bylo nejefektivnější, jinak musí cestovat od ordinace k ordinaci,’ vysvětlil mluvčí Charity.

Jaká by byla investice na vybudování centra a jak dlouho by se stavělo, zatím Navrátil nedokázal sdělit. Bývalý klášter Milosrdných bratří s kostelem sv. Jana Nepomuckého v Prostějově z roku 1755 tvoří barokní budova konventu s hospodářskou částí, barokní kostel, historická stavba bývalé nemocnice, barokní kříž a barokní hřbitovní kaple. Na plánovanou rekonstrukci kláštera již stavební před časem vydal stavební povolení, krajský úřad však později na podnět Národního památkového ústavu zrušil závazná stanoviska, o která se povolení opíralo. Celá věc se proto vrátila na začátek.

Zdroj

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email