Search
Close this search box.

Invalidní důchody se snižují. Zejména těm, kteří se snaží pracovat

beach-g2630d849f_1920

Lidé s roztroušenou sklerózou, nevidomí, ale třeba i onkologičtí pacienti se potýkají se snižováním invalidních důchodů – a zejména ti, kteří se snaží pracovat. Stále častěji se proto obracejí na lékaře i organizace, které teď s politiky jednají o změně vyhlášky.

Pavlína Kořínková se narodila s vrozenou vadou a její stav se zhoršuje. Osm let proto pobírala invalidní důchod třetího stupně. Teď jí ho snížili a neví proč. „Mně ty ruce nedorostou, nohy se nenarovnají,“ konstatuje. Původně pobírala 13 600 korun měsíčně. Snížením přišla o pět tisíc.

„Nemám ani na zaplacení bytu, teď s dítětem a těhotná. To je velká komplikace, obzvlášť když nevím, zda inflace poroste dál,“ popisuje Kořínková.

Až o dva stupně nižší důchod vyměřili Barboře Kalachové. Poté co začala po transplantaci ledviny částečně pracovat v centru roztroušené sklerózy. „Práce mě baví, chci být prospěšná,“ uvádí.

Lze očekávat pokles uznaných invalidit

V registru roztroušené sklerózy je zhruba 15 tisíc lidí, kteří mají biologickou léčbu. Až polovina z nich i díky tomu pracuje. „Zaznamenáváme u nich opravdu ve velkém, že je systém nějakým způsobem šikanuje za to, že jsou aktivní,“ míní předsedkyně představenstva spolku Revenium Hana Potměšilová.

Loni získalo invalidní důchod druhého a třetího stupně skoro 12 tisíc lidí. Naopak dalším byl snížený. „V důsledku pokroků v medicíně a zlepšování pracovních podmínek lze naopak očekávat postupný pokles uznaných invalidit,“ prohlašuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jitka Drmolová.

Invalidní důchody
Invalidní důchody

„Myslím, že když člověk dokáže pracovat s postižením, tak je to něco, co máme obdivovat, a ne ho za to trestat,“ myslí si lékařka a členka výboru České neurologické společnosti Eva Kubala Havrdová. Česká neurologická společnost se proto obrátila na resort sociálních věcí. Problém vidí i ve 13 let staré prováděcí vyhlášce.

„Někdo se vrátí do práce a seberou mu důchod, který používal k tomu, aby se tam mohl přepravit. K té chorobě jsou přidané náklady, ten člověk není zdráv,“ uvádí Kubala Havrdová.

„Budu iniciovat diskusi na ministerstvu práce a sociálních věcí a změnu vyhlášky o invaliditě,“ sděluje poslankyně a místopředsedkyně sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). Lidé totiž zároveň přicházejí o příspěvky na pomůcky. Další i o slevy na jízdném.

Máte podobnou zkušenost? Napište na hana.potmesilova@revenium.cz

Zdroj: Česká televize

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email